Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Solidarita s bojovníky v ulicích. Ukrajinští sportovci opouštějí Soči

Sport

  13:26
V superobřím slalomu dojela na 27. místě, v obřím na 43. Zítřejší start slalomu v Soči se jí ale už týkat nebude. Ukrajinská lyžařka Bohdana Matsotská se rozhodla odhlásit z olympijských her. "Místo toho, aby se konflikt vyřešil při jednáních (ve které jsme všichni doufali) vtáhl náš národ do krvavého střetu," napsal Oleg Matsotský - otec a zároveň i trenér lyžařky na facebooku.

Lyžařka Bohdana Matsotská se na protest nepokojům na Ukrajině odhlásila ze zbytku olympiády foto: Reuters

"Jako projev solidarity s bojovníky na barikádách a jako protest proti zločinným akcím namířeným na protestující, nezodpovědnosti prezidenta a jeho přisluhovačů z vlády, odmítáme se dále účastnit olympijských her v Soči," dodal.

Zatím není jasné, zda se už čtyřiadvacetiletá sportovkyně a její otec vrátili na Ukrajinu, nebo zda v Rusku zůstávají.

Polovina olympioniků už je doma

Rozhodně ale nejsou sami, kdo se rozhodl ukončit působení na "Putinově" olympiádě. Mluvčí Ukrajinského olympijského výboru prohlásil, že v reakci na nově vypuklé násili v jejich zemi se více než polovina z 45 sportovců vrátila domů. "Šlo o sportovce, kteří už mají své soutěže za sebou. Přesná čísla a jména oznámíme později," řekl BBC.

Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pro agenturu Reuters doplnil: "Šéf ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka nám řekl, že každý sportovec má právo se rozhodnout, zda chce pokračovat a a že jejich rozhodnutí bude respektovat."

Ukrajinci na stránkách svého výboru zveřejnili prohlášení, že jsou šokováni násilím doma proti jejich milovaným. "Věříme v moudrost a integritu ukrajinského národa. Věříme, že společně můžeme zachránit naši zemi. Jako sportovci zde v Soči budeme soutěžit na hrách na počest našich přátel doma."

Už v úterý projevili někteří ukrajinští sportovci přání nosit černé pásky na počest obětí násíli. Jenže jim to nebylo povoleno. "Podle MOV je takový krok v rozporu s olympijskou chartou," citovala agentura SID prohlášení Ukrajinského olympijského výboru. Místo toho se ukrajinská výprava sešla a držela minutu ticha.