Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Soud očistil českou tenistku Böhmovou

Sport

  15:18
OSTRAVA - Česká tenistka Kateřina Böhmová a její matka nebyly uznány vinnými z údajné krádeže v obchodním centru v Jacksonville na Floridě. Z výroku soudu vyplývá, že vůči nim nemohou být vznesena žádná další obvinění.

Končí tím kauza momentálně 122. hráčky světového žebříčku, která od začátku jakoukoli vinu popírala. Oznámil to právní zástupce tenistky Vladimír Jirousek.

Informace o údajném přiznání viny u soudu, které se objevily v minulých dnech, vznikly špatnou interpretací výrazu Nolo Contendere, což je pojem pro procesní postup. Dotčená osoba se v tomto zkráceném řízení mimo jiné vzdává práva na odvolání, čímž se soud značně zjednoduší a zrychlí, a nevyžaduje se ani její osobní účast.

"Podmínkou je však předchozí souhlas s úhradou soudních nákladů, což ale neznamená sankci či úhradu škody," vysvětlil specialista na americké právo Michal Dlouhý. "Z výroku soudů pak s konečnou platností vyplývá, že dotyčné osoby nebyly uznány vinnými z trestného činu," dodal právník.

Jacksonville navštívila Böhmová v dubnu poté, co v nedalekém Amelia Islandu vypadla z turnaje WTA. Tenistku s matkou a bývalou hráčkou Kateřinou Böhmovou-Skronskou zadržela při nákupech bezpečnostní služba, když vycházely z obchodu bez zaplacení věcí ve svých taškách. Měly v nich dvoje džínové kalhoty, dva svetry, košili, náušnice a další šperky. Po zatčení tvrdily, že šlo o nedorozumění, neboť prý jen hledaly toaletu a domnívaly se, že nemusejí platit, dokud neopustí obchodní centrum.

Böhmová vyjádřila velké potěšení nad tím, že se celá kauza vyjasnila a soud dal zapravdu její verzi. "Nyní se mohu už stoprocentně soustředit na tenis a po doléčení zraněného kolena, které mi zabránilo ve startu na Roland Garros, se chci co nejdříve vrátit na okruh WTA," citovala Böhmovou její manažerka Regina Jandová.

Autor: