130 let
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Soud: Pořadatel dostihu může za smrt koně. Musí zaplatit náhradu

Sport
  •   21:40
PRAHA - Verdikt je jasný. Za vážné zranění a následnou smrt klisny Inkasentky během dostihu v květnu roku 2008 je zodpovědný Dostihový spolek Pardubice. Rozhodl o tom v takzvaném mezitímním rozsudku krajský soud v Pardubicích.

Majitel koně Hubert Žďárský se žalobou domáhá náhrady škody ve výši 760 000 korun. O konečné výši odškodnění bude soud rozhodovat v dalším jednání.

"Nárok žalobce je co do základu důvodný. Bylo prokázáno, že žalovaný jako pořadatel porušil svou povinnost, kterou mu ukládá zákon na ochranu zvířat proti týrání," prohlásila soudkyně Miroslava Fuksová. Podle ní není za neštěstí odpovědná komise, která před zahájením sezony a každým dostihem kontroluje dráhu, na rozdíl od pořadatele dostihu.

Majitel klisny Hubert Žďárský.

Místopředseda představenstva Dostihového spolku Jiří Kunát se obává, že rozhodnutí může být precedentní, obdobným žalobám pak mohou čelit i další závodiště a ve výsledku by mohl být ohrožený celý dostihový sport.

"Řídíme se stanovami, svodovým řádem a dostihovým řádem Jockey klubu a předpokládáme, že jsou v souladu s českou legislativou. Dostihová komise přebírá dráhu a potvrzuje splnění všech podmínek. Jaké další komise by se ještě měly vyjadřovat ke stavu dráhy, aby jejich výroky měly vážnost?" uvedl Kunát pro ČTK. Dostihový spolek se hodlá proti rozsudku odvolat.

Co se vlastně přihodilo?
Klisna Inkasentka při dostihu ztratila jezdce a při pobíhání po závodišti narazila mimo trasu dostihu do zábradlí na mostku. Způsobila si hlubokou tržnou ránu, navíc si utrhla kyčelní kloub a musela být utracena. Zábradlí, o které se kůň zranil, později pracovníci závodiště zahnuli tak, aby další podobné smrti předešli.

"S vyjádřením pana Kunáta se plně ztotožňuji," uvedl pro LN šéf Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň a na otázku, zda se nedalo těžkému zranění koně předejít, odpověděl: "A vy byste chtěli, aby byly vykáceny všechny stromy na závodišti? To je úplně stejný příklad. Nebo máme všechny stromy obalit polštáři?"

Rozsudek se nezamlouvá ani dostihové trenérce Martině Jelínkové-Růžičkové. "Strašně mě to překvapilo, to mi tedy spadla brada. Když bude muset Dostihové závodiště zaplatit uvedenou částku, může to být precedens. Osobně si myslím, že Inkasentka byla po pádu v šoku, utrpěla ránu od koně, který spadl přes ní, byla otřesená. A když se kůň něčeho bojí, půjde i tam, kam by normálně nešel," nabídla svou verzi.

Všichni lidé od koní ale v jednom šiku nestojí. Někteří se nechtěli vyjadřovat, zato dostihový trenér Jiří Janda, který připravoval Inkasentku tři roky před utracením, má jasno.

"Pánové z Dostihového spolku mají povinnost zabezpečit trať tak, aby se žádný kůň nezranil. Zodpovídají tedy i za to, když někde čouhá jakákoli trubka," řekl a připomněl loňský případ, kdy se ve stejných místech zranil kůň Moning Let trenéra Čestmíra Olehly a musel být rovněž utracený. "Teprve potom tam dali bariéru. Je to věc jejich svědomí," dodal.

Autor: Jiří Jakoubek