Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Soud znovu zakázal Českému olympijskému výboru uspořádat volby vedení

Sport

  20:35aktualizováno  21:58
PRAHA - Městský soud v Praze zakázal Českému olympijskému výboru (ČOV) uspořádat pondělní volby vedení. Soud v předběžném opatření nařídil ČOV, aby se zdržel rozhodování mimo zasedání pléna. Informoval o tom předseda Autoklubu ČR Jan Šťovíček, který návrh na předběžné opatření podal. Olympijský výbor v reakci uvedl, že rozhodnutí soudu bere na vědomí.

Současný předseda ČOV Jiří Kejval. foto: MAFRA

Volby předsedy a dalších členů výkonného výboru ČOV se měly konat 24. května. Volit se mělo parlamentní formou, tedy tajným hlasováním v pražském sídle ČOV. To Šťovíček napadl a soud mu vyhověl. „Rozhodnutí soudu bereme na vědomí, nicméně než se s ním podrobně seznámíme, nebudeme ho více komentovat,“ uvedl olympijský výbor v oficiálním vyjádření.

Vedení Mezinárodního olympijského výboru se nemění, předsedou zůstává Bach. Ve volbách neměl soupeře

„Již podruhé mi dal Městský soud v Praze zapravdu, když předběžným opatřením zakázal konání voleb do Výkonného výboru ČOV pro porušení mého pasivního volebního práva. Jsem rád, že akceptoval i moji argumentaci ve prospěch konání transparentních voleb, kdy s ohledem na současnou epidemickou situaci již není důvod pro distanční volby, jako tomu bylo v únoru,“ napsal Šťovíček a připomněl například valnou hromadu Českého atletického svazu.

Městský soud zakázal Českému olympijskému výboru uspořádat volby vedení už v únoru. Tehdy vyhověl podnětům Šťovíčka a předsedy Sdružení sportovních svazů ČR Zdeňka Ertla, kteří napadli své vyřazení ze seznamu kandidátů do výkonného výboru. Vrchní soud v Praze ale po odvolání ČOV označil v dubnu obě předběžná opatření za nezákonná.

„Vyhlásili jsme volbu už v lednu způsobem, který schválilo 70 ze 79 členů pléna. Volby se neuskutečnily kvůli destrukčním krokům některých našich členů. Tyto kroky soud uznal za nezákonné, a proto je logické, že volby dokončíme v původním způsobu, tak jak ho členové schválili,“ řekl v pondělí předseda ČOV Jiří Kejval na setkání s médii.

S formátem voleb nesouhlasil ani Filip Neusser, který měl být Kejvalovým protikandidátem. Neusser rovněž požadoval svolání řádného pléna. V pondělí ale po Milanu Hniličkovi převzal post předsedy Národní sportovní agentury a novinářům o den později řekl, že se kandidatury vzdá.

Senátoři chtějí částečný bojkot zimní olympiády v Číně, akce by se podle nich neměli účastnit politici

V reakci na verdikt soudu Neusser uvedl, že dlouhodobě upozorňoval na nedemokratičnost voleb. „Ignorování podnětů ze sportovního prostřední předsedou Jiřím Kejvalem vedlo k opakovanému zrušení voleb pražským soudem a budou se tak další volby muset řešit v době, kdy by se měl ČOV výhradně soustředit na vyslání sportovců na olympiádu,“ uvedl v prohlášení Neusser.

V pondělí to měl být čtvrtý pokus o uspořádání voleb. Loni na podzim ČOV dvakrát chystal klasické plénum, ale ani jednou se kvůli epidemiologické situaci v Česku nemohlo uskutečnit.

Ještě před soudním verdiktem se k chystaným volbám předsedy olympijského výboru vyjádřil také výkonný výbor České unie sportu. „Navržený náhradní způsob voleb je nadbytečný, netransparentní, nedůstojný a bude zpochybňován se všemi důsledky,“ uvedlo vedení ČUS.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč