Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Soupeř jen bezmocně přihlížel

Sport

  12:03
ŠANGHAJ - Nejlepší tenista světa Roger Federer počtvrté v kariéře triumfoval na Turnaji mistrů. V dnešním finále v Šanghaji naprosto jednoznačně 6:2, 6:3 a 6:2 vyhrál nad dosud neporaženým Davidem Ferrerem a obhájil titul. Zahrál třicet vítězných úderů oproti deseti soupeřovým a vyprovodil Španěla z kurtu za hodinu a 38 minut.

Federer. foto: ČTK

První finálový set měl až nečekaně hladký průběh. Ferrerovy údery dopadaly těsně vedle čar ohraničujících prostor kurtu a Španěl jen bezmocně rozhazoval rukama. Švýcarský tenista, který předváděl pestrou hru od základní čáry i na síti, s výrazným přispěním jeho chyb vyhrál za necelou půlhodinu 6:2.

V druhé sadě se španělský tenista začal dostávat do rytmu, častěji trefoval kurt a konečně se diváci dočkali atraktivních výměn hodných finále Turnaje mistrů. V klíčových chvílích však šestý nasazený hráč znovu selhal.

V sedmé hře dvěma chybami daroval soupeři brejk, za stavu 3:5 pak prohrál podání znovu a Federer se dostal do vedení 2:0 na sety. Ztrátu další sady odnesla Ferrerova raketa, kterou španělský tenista zlostně mrštil o zem.

Ferrer bojoval a hned v úvodním gamu třetí sady se při podání světové jedničky dostal postupně k třem brejkbolům, ale šance neproměnil. Netrvalo dlouho a znovu za to pykal. Federer si ve čtvrté hře vypracoval brejkbol, španělský tenista byl nedůrazný na síti a Švýcar se díky fantastickému prohozu dostal do vedení 3:1.

Prakticky tím definitivně rozhodl zápas. Za stavu 5:2 pak při Ferrerově podání přesně trefil několik riskantních vítězných úderů a po Španělově dvojchybě se dostal k prvnímu mečbolu. Federer už soupeřovo trápení neprodlužoval a utkání ukončil křížným prohozem.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...