130 let

Karolína Erbanová | foto: Reuters

Rozhovor

Soupeřku jsem omezila, jasná diskvalifikace, uznala Erbanová

Sport
  •   15:48
Ve finálovém závodu na 1000 metrů na mistrovství světa byla Karolina Erbanová diskvalifikována. I tak šampionát hodnotí kladně, neboť pokořila hned pět českých rekordů.

Navzdory diskvalifikaci, budete s vaší zámořskou misí spokojená, že?
Asi by ani nebylo vhodné, kdybych řekla, že nejsem spokojená. Samozřejmě, že jsem, domů vezu české i osobní rekordy, pořád se zlepšuju, pořád sbírám zkušenosti.

Kdyby vám někdo před odletem řekl, že pětkrát překonáte český rekord, věřila byste?
Že to bude pětkrát, tak to asi ne, ale že nějaký překonám, to bych i věřila.

Nejlepším vašim závodem v těchto dvou týdnech byla sobotní tisícovka?
Ano. Nevěřila bych, že můžu být Richardsonové takhle v patách. (Američanka Richardsonová vede celkové pořadí SP na 1000 metrů a Erbanová s ní prohrála jen o desetinu.)

Druhá tisícovka v Salt Lake City byla naopak v zámoří vaší nejméně vydařenou a skončila diskvalifikací. Co se přesně stalo?
Myslela jsem si, že při střídání stihnu vyjet před Boweovou, ale nestihla jsem to. Tím pádem jsem ji omezila a to je jasná diskvalifikace.

Kdy vám došlo, že vás diskvalifikují? Hned?
Jakmile jsem ucítila, že do mě narazila.

Jaké byly okamžité pocity?
Zklamání a naštvání. Ale to je sport. Kdyby byli pokaždé naštvaní a smutní všichni, kteří upadnou, nedojedou nebo nezajedou dobře, tak je naštvaná polovina startovního pole.

Český rekord na tisícovce jste během osmi dnů zlepšila o půldruhé vteřiny, to je unikátní. Trenér Novák tvrdí, že pokud se takhle budete zlepšovat nadále, můžete příští rok zaútočit i na rekord světový. Co vy na to?
Ten mohou stejně tak zajet Boweová, Richardsonová, Fatkulinová nebo Lee. Bylo tu okolo 23 osobních rekordů, což mluví za vše. Zlepšují se všichni. Já se nejradši soustředím na bruslení teď, ne co bude za rok.

Jaký největší nebruslařský zážitek si z Ameriky odvážíte?
Zmatené výrazy Američanů poté, co jsme jim odpověděli na otázku, odkud jsme. Ale když jsme řekli Evropa, většina už se chytla.

Těšíte se na pár dnů bez bruslí?
Těším, toho cestování, časových změn a závodů je dost. Domů se těším vždycky.

A pak? Jaké cíle jste si dala do konce sezony? Udržet se na stupních vítězů v celkovém pořadí poháru na 1000 metrů?
Na tohle já radši neodpovídám. Ale udělám pro co nejlepší výsledek maximum.

Autor: