Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Španělé si po obratu zahrají po třinácti letech o zlato. V něm vyzvou Argentinu, která zdolala Francii

Radost španělských basketbalistů po postupu do finále. foto: Reuters

Aktualizováno
Peking - Ve finále mistrovství světa v Číně se představí basketbalisté Španělska a Argentiny. Španělé si v semifinále poradili 95:88 po druhém prodloužení se čtvrtfinálovým přemožitelem české reprezentace Austrálií a o zlato si zahrají po třinácti letech. Argentina zdolala 80:66 Francii a v neděli bude usilovat o první titul od roku 1950.
  12:46aktualizováno  16:07

Španělé až do třetí čtvrtiny byli horším týmem. Pak se rozehrál Marc Gasol, jenž celkově nastřílel 33 bodů, a pomohl ve čtvrté čtvrtině smazat devítibodovou ztrátu. Osm sekund před koncem navíc dvěma šestkami zařídil vedení 71:70, ale přesto mohli Španělé prohrát. Jenže Patty Mills v závěrečných sekundách proměnil jen jeden ze dvou trestných hodů a pouze srovnal.

Zápas zamířil do prodloužení, ve kterém sice měli navrch Španělé, ale vedení o pět bodů neudrželi a Gasol na poslední chvíli dvěma trestnými hody srovnal na 80:80. Ve druhé nastavené pětiminutovce už Španělé dominovali, díky dvěma trojkám Sergia Llulla se ujali vedení 90:82 a soupeř už neměl síly na zvrat.

Trojnásobní evropští šampioni si tak po zlatu z roku 2006 v neděli v Pekingu zahrají o druhou medaili z mistrovství světa. Austrálie, která před třemi lety o bod podlehla Španělsku v utkání o třetí místo na olympiádě v Riu de Janeiro, naopak bude muset o první cenný kov ještě bojovat v utkání o bronz.

Druhé semifinále takové drama jako duel Španělska s Austrálií nenabídlo. Argentinci měli utkání od začátku pod kontrolou a bronzovým medailistům z minulého šampionátu Francouzům nepomohlo ani vzepětí v závěrečné čtvrtině. Nakonec prohráli o 14 bodů.

Zklamaný Vincent Poirier z Francie.

Největší zásluhu na vítězství Argentiny měl Luis Scola, který nasbíral 28 bodů a 13 doskoků. Devětatřicetiletý veterán si po neúspěšném finále v roce 2002 zahraje podruhé o zlato. Jediný dosavadní titul Argentina získala na prvním šampionátu v roce 1950.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...