130 let

Španělský tenista Rafael Nadal | foto: Reuters

Španělský býk Nadal sundal obvazy z nohou a je zase neporazitelný

US Open
  •   9:30
CINCINNATI/PRAHA - Když loni nehrál kvůli zraněným kolenům, všichni o něm začali pochybovat. Jenže španělský tenista Rafael Nadal teď dokazuje, že se na post světové jedničky může už brzy vrátit. Vždyť v neděli dovršil ziskem titulu i své suverénní tažení turnajem v Cincinnati.

Když s Nadalem v sobotu prohrál Tomáš Berdych, utrousil pak v žertu na tiskové konferenci: "Letos moc hráčů Nadala neporazilo. Asi bychom se měli my ostatní sejít a vyměnit si nějaké tipy, jak na něj."  Možná by však Berdychovi a spol. měli radit spíš tři muži, kteří jako jediní letos španělského tenistu přemohli. Horacio Zeballos, který Nadala porazil hned po jeho comebacku ve finále turnaje ve Viňa del Mar. Novak Djokovič, jenž si s Rafou poradil v boji o titul z Monte Carla.

K TÉMATU

A Steve Darcis, překvapivý vítěz vzájemného měření sil v 1. kole Wimbledonu. Zbylých 53 zápasů v roce 2013 Nadal vyhrál. Letos už si připsal 9 titulů (celkem 59), z pátého místa žebříčku se vrátil na druhé. A jelikož ve zbytku sezony neobhajuje žádné body, ani trůn Novaka Djokoviče nemusí být tak daleko... Vždyť i srbský vládce žebříčku v rozhovoru pro televizi ESPN uznal: "Nejlepším hráčem je letos Rafa, bez debat. Je agresivnější než dříve, má variabilní hru."

Turnajem v Cincinnati jeho jízda zdaleka nemusí končit

Podobně hodnotí jeho výkony i Berdych: "Ano, je o dost agresivnější. Navíc mi přijde, že kurty jsou tady v Cincinnati pomalejší, míče se odráží více a to Nadalově hře prospívá." Na Španělovi je vidět, jak moc si povedený comeback užívá. Po nedělní finálové výhře nad Johnem Isnerem padl na kurt, pak začal bouřlivě slavit. "Vyhrát dva tituly Masters 1000 po sobě je úžasné, nic takového se mi ještě nepovedlo," připomněl Nadal předchozí triumf v Montrealu.

Španělský tenista Rafael Nadal

"Bylo to pro mě hodně emotivní z několika důvodů. Zaprvé, vyhrál jsem velmi důležitý turnaj. Zadruhé, po všech těch problémech, co jsem měl, se mi povedlo hrát dva týdny v kuse na tvrdém povrchu na nejvyšší úrovni. A taky jde o žebříček. Hrál jsem o hodně bodů a teď jsem v dobré pozici." A ještě jedno plus pro Nadala. Zatímco počátkem roku si stále stěžoval na přetrvávající bolest kolen, nyní veškeré obvazy z jeho nohou zmizely. Turnajem v Cincinnati jeho jízda zdaleka nemusí končit.

Také John Isner si zaslouží pozornost

V záři Nadalových úspěchů by neměly zapadnout ani výkony jeho finálového soupeře Johna Isnera. V Cincinnati porazil tři hráče Top 10: Raonice, Del Potra a světovou jedničku Djokoviče. A ve finále hodně trápil Nadala. "Můžu odjíždět se vztyčenou hlavou. Hrál jsem velmi dobře," řekl Američan, který se po triumfu dostal na 14. místo žebříčku ATP. A na US Open může být černým koněm...

Autor: