130 let

Tomáš Řepka | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Sparta dala Řepkovi pokutu

Sport
  •   15:58
PRAHA - Pokutu 150.000 korun udělilo vedení Sparty kapitánu Tomáši Řepkovi za incident ze závěru nedělního ligového utkání v Teplicích. O stejné peníze přijde i jeho spoluhráč Martin Abraham a asistent trenéra Horst Siegl, kterého rozhodčí vykázal na tribunu, zaplatí 50.000.

Šéfové klubu navíc důrazně upozornili trenéra Michala Bílka, že osobně odpovídá za to, aby se podobné chování neopakovalo. Klub současně podal protest proti výkonu celé čtveřice rozhodčích. Oznámil to mluvčí klubu Jakub Otava. Ve čtvrtek prohřešky hráčů a posléze zřejmě také trenérů bude řešit i disciplinární komise svazu, od které jim také hrozí finanční postih nebo zastavení činnosti.

videozáznam situace:

"Přestože se domníváme, že rozhodčí utkání nezvládli a proti jejich výkonu podáváme protest, chování některých hráčů a části realizačního týmu Sparty považujeme za nepřípustné," uvádí se v klubovém prohlášení, v němž funkcionáři zdůvodnili pokuty. O jejich výši rozhodlo vedení Sparty po dnešním pozápasovém tréninku, částka 150.000 korun v případě Řepky představuje asi 15 procent měsíčního platu. Ten sice klub nezveřejňuje, ale odhaduje se, že Řepka bere ročně na Letné až dvanáct milionů korun.

Sparta viní i pořadatele
Divoké události na teplických Stínadlech odstartovaly v závěru nastaveného času, kdy hlavní rozhodčí Radek Kocián poslal na tribunu kouče Bílka. Ten totiž chvíli před tím v domnění, že Sparta bude zahrávat trestný kop, kopl míč zpět do hřiště, za což jej Kocián vykázal. Následně čtvrtý rozhodčí Robert Hájek zabránil v autovém vhazování Řepkovi, což sparťanského zadáka rozčílilo.

Řepka vzápětí adresoval několik peprných slov rozhodčím i pořadateli Jaroslavu Svobodovi, který se s ním pustil do šarvátky poté, co se neúspěšně chystal Bílka a Siegla odvést na tribunu. "Vypjatý závěr zápasu výrazně ovlivnilo i chování zástupce pořadatelské služby, který opakovaně hrubě urážel hráče Sparty, což je patrné i na záznamu České televize," napsala Sparta v prohlášení.

Řepka za svůj výstup viděl druhou žlutou kartu, ironicky sudího poplácal po rameni a při odchodu do kabin hrubě strčil do kameramana České televize, za což se už dnes Sparta omluvila. Do závěrečné mely se připletl i Abraham, který byl nakonec už jako vystřídaný hráč na lavičce také vyloučen. Oba hráči měli dnes s trenérem Bílkem každý desetiminutový pohovor.

Omlouvám se, napsal Řepka
Řepka dnes v prohlášení zaslaném médiím uvedl, že svého jednání lituje. "Konec utkání provázel velký stres a pod dojmem obrovské křivdy jsem se dopustil chování, za které se omlouvám," vzkázal Řepka. Za incident s kameramanem se klub omluvil České televizi, která ústy šéfredaktora sportu Otakara Černého omluvu přijala a potvrdila, že nebude podnikat žádné právní kroky.

Řepka po loňském návratu z West Hamu United čelí už třetímu skandálu. Nejprve právě v Teplicích reagoval na urážky tamních fanoušků vztyčeným prostředníčkem, za což mu disciplinární komise uložila pokutu ve výši 80 tisíc korun. Pak Řepka nazval tehdejšího jihlavského kouče Karla Večeřu kreténem a musel platit 50 tisíc korun. Komentáře v dnešním tisku soudí, že sparťanskému vedení se nyní znovu nechtěně vrací přílišná benevolentnost k excesům svého ostře sledovaného hráče.

Vedle trestu pro hráče a Siegla Sparta současně podala protest proti výkonu rozhodčích, kteří utkání podle ní hrubě nezvládli. Stěžuje si, že v jedenácté minutě sudí Kocián neodpískal penaltu ve prospěch Sparty po faulu na Zdeňka Pospěcha, v 67. minutě přehlédl faul na stejného hráče před vítězným gólem Teplic a v 90. minutě prý navíc neoprávněně udělil žlutou kartu Pavlu Horváthovi. V nastavené čase pak podle Sparty navíc rozhodčí přehlédli hru rukou teplického Verbíře.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat