Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta hřeje postupovou naději

Sport

  11:40
PRAHA/AMSTERDAM - Možná je to jen planý sen, do kterého v Amsterdamu zazvoní ostrý budíček. Ale přesto: fotbalová Sparta pořád ještě hřeje v Lize mistrů postupovou naději.

Lukáš Zelenka (vlevo) a Tomáš Galásek při prvním zápasu Sparty s Ajaxem. foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Stále dýchá, přestože zatím v soutěži šampionů dosáhla na jediný bod doma s Ajaxem.
Teď se stejnému soupeři postaví znovu. „Potřebujeme tam vyhrát. Prostě se o to musíme pokusit. Pak by to bylo ještě hodně zajímavé,“ věděl útočník Miroslav Slepička.

Co se musí stát, aby tápající český obr dosáhl na nečekaný zázrak v podobě osmifinále?
Podmínka číslo 1: Sparta dnes v krásné amsterdamské Areně porazí Ajax a potom si doma poradí se švýcarským Thunem. Podmínka číslo 2: Nizozemci v posledním kole prohrají s Arsenalem.

Může se to stát? „Proč ne. Ale my hlavně musíme porazit doma Thun,“ řekl brankář Blažek.
Galásek má karty, kapitánem Ajaxu bude stoper Grygera.

Přes zlobivý švýcarský celek vede cesta alespoň do jarní části Poháru UEFA. Cenu útěchy dostanou třetí týmy ze všech skupin. Poslední v pohárech skončí.

„Když uspějeme na Ajaxu, budeme šťastní. A když to nevyjde? Vrhneme se na Thun. Ten poslední zápas musíme za každou cenu vyhrát,“ hlásil Blažek.

Švýcaři však mohou celou skupinu ještě zamotat, pokud dnes překvapí s Arsenalem, jenž svůj postup stvrdil před třemi týdny, kdy doma porazil Spartu 3:0.

Dnešní soupeři v domácích soutěžích tápou, neoslňují. Ale v posledním kole sebrali trochu sebevědomí, oba své zápasy vyhráli.

„V týmu byla pohoda, ale sebevědomí chybělo. S Boleslaví jsme měli štěstí, třeba s námi zůstane i na Ajaxu. A když přidáme i trochu bojovnosti, může se něco povést,“ věřil Blažek po sobotní výhře 4:2 s Mladou Boleslaví.

Teď může Sparta udělat výrazný krok k tomu, aby zpackanou podzimní polovinu sezony vylepšila evropským úspěchem.

„Podzim bude hodnocen i přes Ligu mistrů, a případný postup by samozřejmě pohled na něj výrazně vylepšil,“ řekl novinářům v Amsterdamu trenér Griga.

Jenže v to samé doufá i Ajax. „Předchozí zápasy nebyly kdovíjaké, ale máme techničtější mužstvo, zvedáme se a já věřím ve vítězství,“ uvedl český kapitán Ajaxu Tomáš Galásek. Ten ale bude kvůli trestu za karty chybět.

Pásku tak převezme další Čech, stoper Zdeněk Grygera, bývalá opora Sparty. Podle něj se krize obou mužstev ve vzájemném střetu neprojeví. „Jsem optimista. Jde o dvě různé soutěže a v utkání to bude vidět,“ mínil Grygera.

Sparta si věří. „Musíme makat, nic není ztracené,“ tvrdil Slepička.

Ajax Amsterdam - Sparta Praha
Amsterdam Arena, dnes od 20.45 (vysílá ČT 2)

Pravděpodobné sestavy:

Ajax: Stekelenburg - Trábilsí, Grygera, Vermalen, Emanuelson - Pienaar, Maduro, Sneijder - Rosales, Anastasiu, Búcharí
Sparta: Blažek - Petráš, Petrouš, Lukáš, Kadlec - Pospěch, Zelenka, Hašek, Herzán, Poláček - Došek
Autor: