130 let

Trenér Sparty Michal Bílek | foto: ČTK

Sparta i Boleslav už znají své soupeře

Sport
  •   13:48
NYON - Silní soupeři čekají v Poháru UEFA na Spartu i Mladou Boleslav. Pražené se v základní skupině střetnou s Leverkusenem, Spartakem Moskva, FC Toulouse a FC Curych, fotbalisty Mladé Boleslavi čeká souboj s Fiorentinou, Villarealem, AEK Atény a švédským Elfsborgem. Rozhodlo o tom dnešní losování ve švýcarském Nyonu.

Ve skupinách hraje každý s každým jen jednou, kluby tak mají dvakrát výhodu domácího prostředí a dvakrát cestují na soupeřovo hřiště. Tři nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do dalšího kola, v němž se k nim na jaře přidají mužstva z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů. Dále se již bude hrát klasickým vyřazovacím systémem.

Sparta byla sice nasazena díky koeficientu do druhého výkonnostního koše, ale papírově druhým favoritem skupiny E nebude. Není divu, že na Letné po dnešním nyonském losu žádná euforie nepanovala a hráči nebyli nadšení.

Los skupin Poháru UEFA

Skupina A: AZ Alkmaar, Zenit Petrohrad, FC Everton, 1. FC Norimberk, AE Larissa

Skupina B: Panathinaikos Atény, Lokomotiv Moskva, Atlético Madrid, FC Kodaň, FC Aberdeen

Skupina C: FC Villarreal, AEK Atény, AC Fiorentina, FK Mladá Boleslav, IF Elfsborg (Švéd.)

Skupina D: FC Basilej, Hamburger SV, Stade Rennes, Dinamo Záhřeb, Brann Bergen

Skupina E: Bayer Leverkusen, Sparta Praha, Spartak Moskva, FC Toulouse, FC Curych

Skupina F: Bayern Mnichov, Bolton Wanderers, SC Braga, CZ Bělehrad, Aris Soluň

Skupina G: RSC Anderlecht, Tottenham Hotspur, FC Getafe, Hapoel Tel Aviv, Aalborg BK (Dán.)

Skupina H: Girondins Bordeaux, Austria Vídeň, Galatasaray Istanbul, Panionios Atény, Helsingborg IF (Švéd.)

Sparta se ve skupině E střetne 25. října doma s FC Curych, 8. listopadu hraje v Toulouse, 29. listopadu nastoupí na Letné proti Spartaku Moskva, jehož dres oblékají Martin Jiránek a Radoslav Kováč, a skupinu zakončí 6. prosince na stadionu Papadopulosova Leverkusenu.

Bílek: Je to jako Liga mistrů
Trenér Michal Bílek s úsměvem přiznal, že srovnání s Ligou mistrů ho napadlo hned po losu. "Jsou to skutečně výborní soupeři. Nikoho snad ani nechci vyzdvihovat, ve všech případech jde o špičkové týmy ve svých národních soutěžích, přesto naším cílem zůstává stále postup. Současnou sílu všech čtyř klubů nechci hodnotit, neboť jsem je v poslední době neviděl," řekl kouč a ještě před zveřejněním programu připomněl, že důležité bude i to, s kým se jeho svěřenci utkají doma a s kým na půdě soupeře. Tajná přání v tomto směru ale sparťanům vyšla.

Bílek prý neměl žádná konkrétní přání. Celou noc strávil přemýšlením nad zbytečnou porážkou v derby a společně s hráči si před dnešním tréninkem utkání zhodnotili. Osobně nemá s žádným ze soupeřů velké zkušenosti, ale jako hráč nastoupil v rudém dresu proti Spartaku Moskva. "Pamatuju si jen, že tam byla hrozná zima a že jsme prohráli," řekl letenský kouč.

Miloš Brezinský před rokem na vlastní kůži s Mladou Boleslaví poznal, že žádný soupeř není nepřekonatelný. Středočeši i díky jeho výkonům postoupili přes Valerengu Oslo a Olympique Marseille. I proto na něm nebyla znát žádná skepse. "Papírově to složení skupiny sice mohlo být lepší, ale když se podíváte na seznam možných soupeřů, žádné typické outsidery tam nevidím. Skupina to je těžká, ale postupují tři týmy a my se o to popereme," řekl slovenský stoper.

Michal Kadlec nestačil v kabině losování sledovat, protože zrovna ležel na masážním stole. Reakce ostatních hráčů mu ale mnohé napověděly, a tak už tušil, že skupina bude asi hodně složitá. "Měli jsme ještě plnou hlavu derby, těžko se nám dařilo přeorientovat okamžitě na pohárové starosti," připomněl, že na Letné spíše řešili pondělní prohru.

Ale i on souhlasil s tím, že to je los jako v Lize mistrů. "Všechny ty týmy by ji přece klidně mohly hrát. Hodně bude proto záležet na tom, jaké bude rozvržení hřišť," připomněl Kadlec. "Třeba se Spartakem Moskva bych chtěl hrát v Praze, abychom se vyhnuli umělé trávě v Lužnikách, a naopak bych chtěl hrát v Leverkusenu. Už jsem tam sehrál solidní zápas s jednadvacítkou a dobře vím, jak výborná atmosféra panuje na německých stadionech," řekl letenský bek, který v Německu díky angažmá svého otce v Kaiserslauternu vyrůstal.

V Mladé Boleslavi se těší
Skupina, kterou si sice vyloženě nepřáli, ale na druhou stranu je lákavá svojí velkou atraktivitou. Tak mluví o výsledku dnešního losování základních skupin Poháru UEFA fotbalisté Mladé Boleslavi. Ti se utkají s Villarrealem, Fiorentinou, v níž působí reprezentační zadák Tomáš Ujfaluši, AEK Atény a Elfsborgem a hlavně první dva soupeři prý budou velkou prověrkou.

S AEK a Elfsborgem by se Středočeši podle svých slov podle papírových předpokladů měli prát o třetí postupovou pozici. "Nebrečím, ani nejásám. Neříkám, že je to dobré nebo špatné. Hratelná je každá skupina a záleží jen na nás, jak se s tím popereme. Když udržíme současnou formu, tak určitě nejsme bez šancí," řekl trenér Zdeněk Ščasný. "Na první pohled je ale jasné, že naši soupeři jsou hodně kvalitní a atraktivní," podotkl kouč Středočechů, kteří do skupiny prošli přes Palermo.

Pro něj bude zajímavý hlavně souboj s AEK Atény. Ščasný je velkým znalcem řeckého fotbalu, v tamní lize vedl OFI Kréta a hlavně Panathinaikos Atény, velkého rivala AEK, s nímž loni Boleslav ve skupině prohrála 0:1. "Počítal jsem, že někoho z řeckých soupeřů asi dostaneme, když se do skupin dostali hned čtyři. Duel s AEK pro mě bude asi nejvíc pikantní, je fakt, že ten tým velmi dobře znám a informací o něm budu mít určitě hodně," uvedl Ščasný.

Největší neznámou pro Boleslav zřejmě bude Elfsborg, úřadující švédský mistr, ale také u něj Ščasný nebude mít se zjišťováním informací problém. "Dcera Pavlína hraje za Malmö, takže toho také budu vědět dost. A navíc když jsem u ní byl na návštěvě, tak jsem švédskou ligu sledoval a nějaký přehled mám," dodal Ščasný.

Sami hráči před losem sice v duchu mysleli na jiné soupeře, než nakonec dostali, ale i tak si zprávy z Nyonu pochvalovali. "Máme krásné soupeře. Sice budou hodně silní, hlavně trojlístek Villarreal, Fiorentina a AEK Atény, ale už s Palermem jsme se přesvědčili, že můžeme vyřadit každého," řekl boleslavský univerzál Tomáš Sedláček, jehož gól a proměněná penalta v rozstřelu Boleslavi výrazně pomohly k postupu.

Obránce či defenzivní záložník Jan Rajnoch před losem tajně pokukoval po soupeři z Anglie a hlavně po Bayernu Mnichov, ovšem ani jemu se přání nevyplnilo. Smutný však také nebyl. "Hrát třeba s Bayernem by pro nás byla velká škola, ale určitě i tak máme hodně zajímavou skupinu," tvrdil Rajnoch. Na rozdíl od Millera by rád Villarreal a Fiorentinu přivítal doma. "Jsou to obrovsky silné týmy a doma bychom asi měli větší šance. Na druhou stranu bychom se o něco mohli pokusit ve Švédsku a Řecku, což by naše postupové šance zvýšilo," podotkl Rajnoch.

Autor: ČTK