Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta jen remizovala, v pohárech končí

Sport

  22:52
PRAHA - Sparta tlačila a trápila se, ale na vítězství to nestačilo. Po remíze 0:0 postupuje do poháru UEFA ze třetího místa ve skupině švýcarský Thun. Sparta letos v pohárové Evropě skončila.

Sparta Praha foto: MICHAL CIZEKAFP

V utkání plném nepřesností oba týmy dohrávaly zápas v deseti bez vyloučených Petráše a hostujícího Concalvese.

Trenér Griga překvapil ofenzivním složením mužstva, v němž se v základní sestavě poprvé od dubnového duelu v Příbrami objevil Šimák. Zdálo se, že sparťané nedokáží jeho schopnosti využít, ale od 20. minuty se domácí záložník začal stahovat více do středu hřiště a výkon domácích se zlepšoval.

Nejnebezpečnějším hráčem pro soupeře však byl jednoznačně Poláček, který byl u většiny nebezpečných akcí. Už v šesté minutě ale mohl poprvé rozvlnit síť Došek, jenže navázal na své poslední ligové střelecké nezdary a netrefil se ani v 21. minutě, kdy mu pomohla teč švýcarského beka.

Od 20. minuty začal sparťanský tlak narůstat a soupeř kladl jen malý odpor. Český mistr si vypracoval převahu, jakou dlouho nepamatuje ani v domácí soutěži. Jenže stejně jako v lize měl bídnou koncovku. Ve 24. minutě se mohla Sparta dočkat i penalty, jenže sudí Riley ruku Duruze neodpískal.

Slibně vypadala i Poláčkova akce z 26. minuty, na jejímž konci byl Hašek, ale jeho slabá střela neměla naději na úspěch. Nejnebezpečnější pro hostujícího gólmana tak byla nakonec táhlá střela, kterou vyslal čtyři minuty před poločasem Šimák, ale ani
on mezi tyče nemířil.

Hosté byli naprosto neškodní. Za půlící čáru se dostávali jen výjimečně, ale v 37. minutě se vydal na neobvyklý výpad po levé straně Spadoto, který musel zastavit razantním odkopem na roh Kadlec.

Ani po přestávce se hra nezlepšila, nepřesností naopak ještě přibylo. Brzy z trávníku odešel Šimák, který nemá dostatečně natrénováno, a šanci na poslední půlhodinu dostal osmnáctiletý Jeslínek.

První střelu druhého poločasu na branku ale vyslali hosté, jenže brankář Blažek si ránu Leandra v 55. minutě pohlídal. Sparta hodně ubrala ze své aktivity před pauzou, jako by jí docházely síly na rozhodující atak. Necelých deset tisíc fanoušků
se tak bavilo spíše minelami, kterých bylo na obou stranách nebývale mnoho.

Dvanáct minut před koncem dokonal sparťanské trápení Petráš, který zakončil sérii vlastních nepřesností faulem na unikajícího Bernardiniho a byl vyloučen. Ani v oslabení ale český celek neztratil víru ve vítězství a v 81. minutě byl blízko rozhodnutí
Petrouš, ale nastřelil jen břevno.

Sparta v hektickém závěru už téměř nebránila a hosté se tak vydávali velmi často na nebezpečné protiútoky. Pět minut před koncem už byli také hosté v deseti po vyloučení Goncalvese, ale sparťané už neměli na rozhodující akci dostatek klidu. Sérii bez vítězství v Lize mistrů protáhli už na čtrnáct utkání a také proto se s pohárovou Evropou loučí.

Autor: