Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sparta na Arsenal opět nestačila

Sport

  23:05
LONDÝN - Fotbalisté Sparty podlehli ve včerejším duelu Ligy mistrů Arsenalu 0:3 a po výhře Ajaxu v Thunu 4:2 se jim postupový sen téměř rozplynul. Arsenal si naopak postup ze skupiny definitivně zajistil.

Robert Pires z Arsenalu proniká sparťanskou obranou foto: ČTK

Fotbalisté Sparty podlehli ve včerejším duelu Ligy mistrů Arsenalu 0:3 a po výhře Ajaxu v Thunu 4:2 se jim postupový sen téměř rozplynul. Arsenal si naopak postup ze skupiny definitivně zajistil.

První úder zasadil Letenským v prvním poločase Henry, zápas definitivně rozhodl v závěru dvěma góly Van Persie. Trávník slavného stánku Arsenalu Highbury zkrápěl celý den hustý déšť, Spartě však štěstí nepřinesl. Přestože ve druhém poločase několikrát zahrozila a dlouho držela naději na remízu.

V závěru ale propadla a jen díky skvělému Blažkovi neodjela z Londýna s větším debaklem.
„Osmdesát minut dokážeme držet s Arsenalem krok a potom se sesypeme,“ posteskl si záložník Zdeněk Pospěch.

„Je to pro nás další rána,“ zoufal si Pospěch, že se krize Sparty tříbrankovou porážkou opět prohloubila. Podle trenéra Stanislava Grigy neodehrála Sparta zbabělou partii. „Rozhodlo se až v závěru, kdy jsme hru otevřeli a začali hrát riskantně,“ uvedl Griga.

„Arsenal byl ale jednoznačně lepší, naše šance nikdy nebyly tak velké, abychom ho výrazně ohrozili,“ uznal Griga kvalitu soupeře.

Ofenzivní mašina Arsenalu nabrala plný plyn po čtvrthodině. Po báječné akci na jeden dotek v podání tria Henry - Pires - Bergkamp zatřásl nizozemský útočník břevnem Blažkovy branky.
Poté z ojedinělého protiútoku zahrozili sparťané, Matušovič ale pokazil finální přihrávku na volného Zelenku.

Ve 23. minutě ale přišla další lahůdka Thierryho Henryho, který z dvaceti metrů precizně obstřelil letenského brankáře.

Fenomenální francouzský útočník rozhodl dvěma góly už první vzájemný duel na Letné, sparťanské obraně tak opět nevyšlo přání Henryho eliminovat. „Ono je těžké být Henrymu nablízku po celý zápas. Ale myslím, že náš blok měl proti střele vystoupit dříve,“ myslel si Griga.

Sparta propadla v závěru V závěru první půle se sparťané dožadovali pokutového kopu, když se míč otřel o ruku obránce Campbella. Rozhodčí Sars ale pouze rozpažil. „Sudí dnes odevzdal potřebná procenta navíc domácím,“ tvrdil Griga.

S příchodem útočníka Slepičky se Sparta se stále častěji prosazovala v ofenzivě. Nejblíže vyrovnání byl Petrouš, ale míč z jeho hlavy se jen otřel o břevno.

V 66. minutě vystřídal Henryho Van Persie a dvěma trefami v závěru zasadil Spartě definitivní k. o. A mohlo být ještě hůř...

Výsledek:
FC Arsenal - Sparta Praha 3:0 (1:0)

Branky: 83. a 86. van Persie, 23. Henry. Rozhodčí: Sars - Arnault, Teixe (všichni Fr.). ŽK: Petráš. Diváci: 35.155.

Sestavy:
Arsenal:
Almunia - Lauren, Campbell, Toure, Clichy - Flamini, Pires (74. Fabregas), Gilberto - Reyes (83. Eboue), Henry (66. Van Persie), Bergkamp. Trenér: Wenger.
Sparta: Blažek - Pergl, Lukáš, Petráš, Kadlec - Pospěch, Petrouš (80. Jeslínek), Zelenka, Hašek, Poláček (59. Slepička) - Matušovič. Trenér: Griga.

Autor: