Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparta podruhé dobyla Pardubice

Sport

  19:56
PARDUBICE - Hokejisté Sparty Praha vyhráli i druhé utkání na ledě Pardubic. V zápase několika zvratů, ve kterém padlo osm gólů, nakonec vyhráli 5:3. Finálová sérii se hraje na čtyři vítězství, třetí zápas se bude hrát v neděli v Praze.

Brankář Pardubic Ján Lašák čelí sparťanskému nájezdu foto: ČTK

Zpočátku se hrálo oboustranně opatrně. První vážnější šanci měl v páté minutě Koukal, který neuspěl sám před brankářem Dubou. Obrana hostí následně zametla puk do bezpečí také před dorážejícím Andrašovským. V 10. minutě střílel z dobré pozice Snopek, k dorážce se dostal Čaloun, ovšem Duba se včas přesunul ke druhé tyčce a jistému gólu zabránil.

Sparta zahrozila až v přesilovce na konci 12. minuty, ani Kratěna skóre neotevřel. V 16. minutě měl Moeller na 50 vteřin k dispozici přesilovku pět na tři, ale kromě dvou Komových ostrých švihů od modré, z nichž jeden šel těsně vedle Dubovy svatyně a druhý kryl její strážce, se do žádné velké příležitosti nedostal. V 18. minutě nejprve efektně schoval Vykoukalovu ránu od modré ve své lapačce Lašák, jenže hned poté vyhrála Sparta vhazování a prosadil se Ton.

Šest gólů ve druhé třetině
Ve druhé třetině nejprve ve 23. minutě, kdy hráli domácí znovu kratičkou přesilovku pět na tři, předložil Pucher puk Čalounovi před prázdnou branku, domácí střelec však nepochopitelně minul. Uběhlo pár vteřin, kdy se první ze sparťanských provinilců se sice již vrátil na led, ale Pucher opět nabil do dobré pozice Čalounovi, a ten se tentokrát nemýlil. Zvrat mohl zařídit Koukal, sám před Dubou ovšem neuspěl, což Východočechy velmi mrzelo krátce poté, co se zápas dostal do své poloviny.

Během 173 vteřin totiž Sparta hned třikrát pokořila zkoprnělou obranu domácích a jasně mířila za druhým bodem v sérii. Ve 30. minutě nejprve předvedl zázračně rychlé ruce Kratěna, jenž si prohodil puk skrz Linhartovy nohy a akci zakončil mezi Lašákovy betony. Pak spálil "tutovku" domácí ostřelovač Sýkora. Hlaváče na druhé straně vychytal Lašák, ale ani on nestačil na parádní kombinaci Hlinky s Podlešákem, kterou druhý jmenovaný se štěstím zakončil, ačkoliv jeho branku a přejití puku za brankovou čáru musel posvětit videorozhodčí.

Na začátku 33. minuty dovršil šokovou terapii pro domácí přesnou střelou Zelenka a vypadalo to na kapitulaci Moelleru. Jenže při domácí přesilovce vystřelil Havíř, sice nepřesně mimo branku, ale před Dubou přejel v rozhodující chvíli Pivko a sparťanský gólman usměrnil lapačkou puk za svá záda. O dvě minuty později Pardubice probudily i své zaražené diváky, když za modrou čárou napřáhl k bombě Mrázek a Duba zaregistroval puk až ve chvíli, kdy se vracel z branky. Prostor tak dostala znovu technika, která však potvrdila, že puk se odrazil od zadní konstrukce.

Třetí dvacetiminutovku zahájili poněkud překvapivě aktivněji hosté a ve 43. minutě mohli pojistit těsné vedení Sparty v krátkém sledu po sobě Zelenka a Sivek, Lašák však odolal. O pár chvil později šel na lavici hanby pykat sparťan Dragoun, ale místo vyrovnání se opět radovali hosté. Chybu Čalouna v rozehrávce nekompromisně potrestala v přečíslení dvojice Kratěna - Hlaváč a na další vzepětí již nenašli domácí hokejisté především psychické síly.

Autoři: ,
Témata: Pardubice, Praha, Dubá

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!