Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sparta si doma se Znojmem poradila

Sport

  20:08
Praha - Hokejisté Sparty znovu využili v play off výhodu domácího prostředí a před 12.124 diváky v T-Mobile Aréně porazili Znojmo 4:1. V semifinálové sérii se tak ujali vedení 2:1 na zápasy.

Hráči Sparty Praha Michalu Dragounovi (vpravo) blahopřeje spoluhráč Jakub Langhammer ke gólu v brance Znojma foto: Doležal MichalČTK

Sparťané, kteří v základní části prohráli se Znojmem před vlastním publikem oba duely, dnes navázali na čtvrtfinálové úspěchy proti Zlínu, s nímž vyhráli všechny tři pražské souboje.

Oproti druhému duelu nastoupili domácí v pozměněném složení druhého a čtvrtého útoku, což si vynutila zranění útočníka Štrby, pro něhož po Bičánkově zákroku skončila sezona, a absence Špaňhela na soupisce. Kašpařík se tak posunul na levé křídlo k Tonovi a Markovi, čtvrtou formaci vytvořili Dragoun, Růžička a Langhammer, kteří byli především v úvodu hodně aktivní.

I ve čtvrtém domácím utkání vyřazovací části hnalo Spartu dopředu přes deset tisíc diváků a Pražané začali velmi aktivně. Střely Chabady a Tabačka ještě Trvaj kryl, ale nestačil zareagovat v 3. minutě, kdy Stehlíkovu ránu tečoval Dragoun. Oba týmy se sice snažily rychlým přechodem do útoku ohrozit branku soupeře, ale gólmani střely z dálky bez potíží kryli.

V 15. minutě putovali postupně na trestnou lavici Mikulík a Jareš a Spartě se naskytla na 85 sekund výhoda pět na tři, ale Marek ji faulem po 53 sekundách zmírnil. Domácí měli díky Kratěnovi šanci jak v přesilovce, tak potom po rychlém úniku Tona v oslabení, ale v obou případech byl úspěšnější znojemský gólman. V závěru úvodní části pálil Štefanka jen do Břízy.

Hned 30 sekund po přestávce zahrozil Hlinka, ale náskok Sparty zvýšil až v 23. minutě v přesilovce Pilař. Sparta hrála v početní výhodě díky Eratově faulu v útočném pásmu, Hlinka při zámku domácích vyslyšel Pilařovo klepání na led a sparťanský bek vyžádaný puk poslal tvrdou ranou od modré do znojemské klece.

Hosté se těžko před spolehlivého Břízu prosazovali, střely Erata, Ludvíka a Štefanka sparťanský gólman kryl a Pražané se bez větších potíží ubránili i při Strakově vyloučení. Naopak další možnost Sparty měl po šikovném průniku Kratěna.

Pojistku nabídlo Znojmo soupeři v 44. minutě samo. Jarešovu rozehrávku vystihl Hlinka, Kratěna mu vrátil přihrávku před prázdnou branku a Trvaj byl bezmocný. Orlům se v ofenzivě nedařilo, Dopita na Břízu nevyzrál a hosté nevyužili ani další přesilovku. Naopak sparťanské útoky byly nápadité a po přečíslení dvou na jednoho s Tonem vyhnal Trvaje v 51. minutě z branky Marek. Suchan už puk za svá záda při své premiéře v letošním play off kotouč nepustil, ale Břízovi pokazil čisté konto Dopita.

Sparta Praha - Znojmo 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Dragoun (Stehlík, Sivek), 23. Pilař (J.
Hlinka), 44. J. Hlinka (O. Kratěna), 51. Marek (Ton) - 55. Dopita (Erat, Ludvík).
Rozhodčí: Rejthar, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0.

Diváci: 12.124. Stav série: 2:1.

Autor: