Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sparta si v Lize mistrů nezahraje

Sport

  19:34
Příbram - Slabé šance fotbalistů pražské Sparty na účast v příštím ročníku Ligy mistrů zhasly dnes v Příbrami definitivně. Loňský mistr získal jen bod za remízu 2:2 a kolo před koncem ztrácí na druhou Slavii nedostižných šest bodů.

Libor Došek. foto: ČTK

Z ligy už nepronikne ani do Poháru UEFA, kam jde třetí tým tabulky. Sparta má ještě šanci v domácím poháru, z nějž jde do Evropy jeho vítěz.

Přitom hosté se záhy dostali do vedení. Vpřed je táhl Došek, který se během první čtvrthodiny prodral do dvou šancí. Nejdřív se zbavil Formánka a jeho ránu z úhlu ještě Pařízek vyrazil na roh. Druhý vzájemný souboj vyhrál sparťanský útočník. Zabavník poslal zprava centr, Kisel jej hlavou protáhl za sebe a úplně volný Došek dal hlavou snadný gól. Domácí pochopili, že musejí proti Grigovu souboru k úspěchu přidat, přiostřili v záloze a svého soupeře začali přehrávat. Rychle se dostali ke dvěma rohům a to je příbramská specialita.

Tobiášovi svěřenci tentokrát nesáhli k podobnému triku, jaký předvedli s fingovaným rohem proti Spartě loni, ale vyšlo jim i klasické rozehrání. Odražený míč se po rohovém kopu odrazil k Otepkovi a ten z pravého cípu šestnáctky poslal míč z voleje křížnou střelou k tyči Blažkovy branky. Vzápětí ještě trefil prostor mezi tyčemi Pařízkovy branky Šimák, na nějž se
přijeli podívat pozorovatelé z jeho bývalého klubu z Hannoveru. Enfant terrible české fotbalové scény jim navrch předvedl ještě pár bystrých nápadů, ale k šanci přímo žádný nevedl. Po jeho trestném kopu se 25 minut před koncem dostal míč k Matušovičovi, ale ten těsně přehlavičkoval branku.

Gruber vzápětí Blažka vylekal centrem od brankové čáry, který se stočil pod břevno. Sparta jako by boj o lukrativní soutěž vzdala. Příbram jí zasadila druhý úder. Blažek udělal v 81. minutě fatální chybu, když si špatně zpracoval malou domů, Frejlach proti němu vyrazil, sebral mu míč a do prázdné branky rozhodl. Přesto hosté neprohráli. V závěrečném náporu domácí neodkopli míč v době, kdy ležel brankář Pařízek na zemi, a i když dvě střely ještě obránci chytili, třetí Doškovu v první minutě nastavení už neodvrátili. Příbram přesto doma neprohrála se Spartou už pošesté za sebou.
Autoři: ,