Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparta srovnala sérii s Libercem

Sport

  20:08
LIBEREC - Branka sparťanského útočníka Jana Hlaváče pět minut před koncem rozhodla druhé semifinále mezi Bílými tygry z Liberce a pražskou Spartou. Pražané zvítězili 2:1 a srovnali stav série.

Pokořený liberecký gólman Milan Hnilička. foto: Radek Petrášek, ČTK

Sparta vyhrála v Liberci poprvé po sedmi prohrách za sebou. Pražané sice vstoupili do utkání aktivněji, ale otevřít skóre mohli domácí. V třetí minutě po vhazovaní trefil Čermák horní tyč Dubovy branky. Potom hráli Bílí Tygři po Stehlíkově faulu přesilovku, ale štěstí zkusili jen
Čutta a Zíb od modré čáry. V 9. minutě se dostal z levé strany až před Dubu Tomajko, ale na zakončení blafáku neměl prostor.

Vzápětí kryl Hnilička Tonův pokus, poradil si i se Zelenkovým zakončením a nejvíce svůj tým podržel v 13. minutě. Poté, co vyrazil Langhammrův pokus z mezikruží, ještě vleže chytil Dragounovu dorážku. Liberec se ubránil i ve dvou oslabeních a v 18. minutě nevyzrál po efektním průniku na Hniličku Netík. Na druhé straně Dubu nepřekonal Čermák a několik vteřin před první pauzou minul branku Procházka.

Přesilové hry se dnes oběma týmům nedařily. Domácí bez větších potíží přečkali Zíbův trest a Liberec hrál po faulech Benýška a Černoška v početní výhodě celé čtyři minuty, ale nevymyslel také nic, co by vedlo k překonání Duby. V polovině utkání ale domácí propadli ve středním pásmu, Sivek v přečíslení dvou na jednoho našel před brankou Netíka, který blafákem otevřel skóre. Gólman Hnilička se následně jen těžko zvedal z ledu, ale pokračoval ve hře.

Liberec měl v koncovce smůlu, v 34. minutě při přesilovce Bílých Tygrů po Klimentově střele opět zachránila hostující tým konstrukce branky. Duba pak kryl i Šachlův pokus. Potom při Vykoukalově trestu Ptáček tvrdě narazil na mantinel Víška a liberecký útočník zůstal ležet s vyraženým dechem na ledě.

Sudí považovali zákrok za čistý, ale vzápětí potrestali Hanzlíka a domácí hráli 79 sekund v pěti proti třem. Ani tuto výhodu však nedokázali využít. Na přelomu druhé a třetí třetiny hráli přesilovku sparťané a Tonovu ránu z levé strany chytil lapačkou Hnilička. Pražané pak odolali při Langhammrově trestu, ale Duba držel čisté konto jen do 48. minuty.

Po Černoškově zaváhání ho překonal z pravého kruhu pro vhazování hrdina pondělního duelu
Pabiška a zaznamenal tak svou třetí trefu v sérii. Jenže při Rýglově vyloučení putoval potřetí v utkání na trestnou lavici ještě Krstev, Liberec sice 34 vteřin ve třech odolal, ale těsně po návratu prvního potrestaného na led tečoval Vykoukalovo nahození za Hniličkova záda
Hlaváč.

Domácím se už nepodařilo vyrovnat, přestože po Dragounově dvojnásobném faulu hráli závěrečných 125 vteřin přesilovku. Největší šanci spálil Čermák.
Autoři: ,

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha