Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Spása amerického boxu: 'nesmrtelný' Holyfield prahne po titulech Kličků

Sport

  8:00
PRAHA - Bylo léto 1984, když mu na olympiádě v Los Angeles po sporné semifinálové diskvalifikaci spadla do klína "jen" bronzová medaile. V témže roce ale Evander Holyfield (48) vstoupil do profesionálního ringu a rozepsal příběh mnohem úchvatnější. Ani o více než 25 let později nemá v úmyslu končit. "Chci odejít až jako šampión," plánuje nestárnoucí boxer.

Holyfield ničí Bothu. foto: Reuters

Mezi šestnácti provazy je znám pod přezdívkou "Opravdová dohoda" odvozenou od jeho silné víry v Boha. "Vyznání je v životě tím nejdůležitější," utvrzuje veřejnost muž, jenž dvakrát porazil kontroverzního Mikea Tysona - bijce, který mu v odvetném zápase ukousl část ucha. A možná právě díky vyšší moci se i v pokročilém věku může měřit s těmi nejlepšími, mnohdy o generaci mladšími soupeři.

Tyson vs. Holyfield II.

Na zápas s Tysonem z roku 1997 Holyfield jen tak nezapomene. Soupeř mu v něm ukousl část ucha.

Během své bohaté kariéry se nikdy žádnému velkému jménu nevyhnul a utíkat nehodlá ani nyní. "Chci se utkat s oběma bratry Kličky a poté s Davidem Hayem," neostýchá se Holyfield před žádným ze současných držitelů čtyř nejprestižnějších pásů mistrů světa těžké váhy.

"Miluju tento sport a plánuji se ještě jednou stát jeho absolutním šampiónem (získat tři ze čtyř pásů - pozn. red.), i kdybych kvůli tomu měl strašit až do padesáti," nastiňuje své neskromné cíle. Štěstí zkoušel v titulovém utkání už před dvěma lety proti 215 centimetrů vysokému a 145 kilogramů těžkému Valujevovi, nicméně po sporném rozhodnutí sudích tehdy odešel na body poražen.

Možná už prováhal vhodný okamžik k odchodu, přesto se nevzdává. "Po světě chodí mnoho bývalých mistrů světa, ale Lennox Lewis je jediný, který přestal na vrcholu," líčil závěr aktivní kariéry svého někdejšího rivala. "I já mám v úmyslu skončit stejně," prozradil rodák z Alabamy. "Můj cíl se s věkem nemění. Chci vrátit titul do Ameriky a odebrat se do důchodu jako král."

Reportáž z posledního Holyfieldova zápasu s Bothou

Může ale svá slova vůbec proměnit v realitu? Stezka na boxerský Olymp totiž vede výhradně po značkách v barvách vítězství. Před nedávnem poslal k zemi mohutného Fransoise Bothu, nyní před Holyfieldem stojí "Karibský tank" Sherman Williams (34 výher - 11 proher), s ním se střetne 22. ledna - duel nese vznešený název "Vykoupení Ameriky". 5. března se pak postaví Brianu Nielsenovi (64 výher - 2 prohry) .

A potom? Proč ne třeba Vitalij Kličko. "Dostanu-li příležitost, budu připraven," dodal odhodlaný nestor profesionálního boxu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!