Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jeden krok od historie. Shiffrinová ve Špindlu kralovala prvnímu slalomu

Mikaela Schiffrinová a Světový pohár v alspkém lyžování ve Špindlerově Mlýně (28. 1. 2023). foto: Martin Veselý, MAFRA

Po čtyřech letech se nejlepší alpské lyžařky vrátily do Špindlerova Mlýna. První ze dvou víkendových slalomů ovládla hvězda největší. Američanka Mikaela Shiffrinová si na sjezdovce ve Svatém Petru připsala 85. vítězství ve Světovém poháru v kariéře a v neděli bude v Krkonoších usilovat o vyrovnání historického maxima Švéda Ingemara Stenmarka. Martina Dubovská si ve druhé jízdě polepšila na jednadvacáté místo.
  10:45aktualizováno  14:23

V prvním kole se do popředí před zraky přibližně devíti tisíc fanoušků vyšvihla trojice závodnic. Shiffrinová úvodní jízdy jasně ovládla, o 29 setin zaostala Němka Lena Dürrová, dalších 17 setin ztratila slovenská naděje Petra Vlhová.

Vlhová se z bitvy o vítězství k nelibosti velké části publika vyřadila ve druhém kole sama. Chybami v první části trati se připravila o rychlost a bylo zřejmé, že Shiffrinovou tentokrát vítězka posledního slalomu ve Flachau vyzvat nemůže.

Petra Vlhová na sjezdovce ve Svatém Petru během prvního kola.

„Dělala jsem chyby od startu do cíle. Pokazila jsem i nájezd do roviny, kde bylo potřeba získat rychlost. Mrzí mě to, ale tak se to ve sportu stává,“ hodnotila pro ČT Vlhová, která ve druhém kole zajela osmý nejhorší čas a propadla se celkově na čtvrté místo. O třetí místo ji obrala Švýcarka Wendy Holdenerová.

Dürrová ve druhé jízdě nezklamala a Shiffrinová tak musela zůstat agresivní.

Američanka v první pasáži lehce zaváhala, nenechala se však vyvést z míry, rychle se dostala zpět do rytmu a vyrovnala nejrychlejší čas kola Chorvatky Popovičové. V celkovém součtu triumfovala s náskokem šesti desetin na Dürrovou.

Tři nejlepší závodnice prvního slalomu ve Špindlerově Mlýně. Zleva druhá Lena Dürrová z Německa, vítězka Mikaela Shiffrinová z USA a třetí Wendy Holdenerová ze Švýcarska.

„Je to zajímavě postavené. Trať vyžaduje hodně technického promýšlení, zároveň je ale třeba hnát se dopředu,“ komentovala sjezdovku ve Špindlerově Mlýně vítězka, jež má na neděli velké plány. Pokud by se jí podařilo obhájit sobotní triumf, vyrovnala by absolutní rekord Švéda Ingemara Stenmarka, jenž ve Světovém poháru opanoval 86 závodů.

Dubovská ztrácela v závěru

„Věděla jsem, že to není dobré. Asi jsem do toho dala málo agresivity. Snad dostanu šanci napravit to v druhém kole,“ zadoufala po první jízdě Dubovská, která jen stěží proklouzla do druhého kola na základě 28. nejrychlejšího času.

Ve druhé jízdě Češka výsledkově poskočila, ač shodně jako v úvodním kole ztratila v závěrečné pasáži.

Zatímco v prudší části Dubovská patřila mezi nejlepší, rovnější závěr jí opět nesedl. I tak se jí podařilo v domácím prostředí poskočit k radosti diváků na 21. pozici. „V závěru jsem zase ztratila. Určitě to je ale lepší výkon, než v prvním kole,“ porovnávala Dubovská, která po neúspěších v Záhřebu a Flachau poprvé v novém roce dosáhla na body.

Martina Dubovská během prvního kola slalomu ve Špindlerově Mlýně.

„Tohle mi pomůže. Zítra by to mohlo být lepší. Fanoušci jsou úžasní. Děkujeme, že vytváří takhle skvělou atmosféru,“ pochvalovala si.

O další české pozdvižení se postarala v prvním kole Adriana Jelínková, která nadchla publikum jízdou na hranici postupu.

I přes odvážný výkon za šancí předvést se podruhé o pět setin zaostala a skončila 33. „Škoda, chyběly jen setinky. Je to o fous. Normálně bych řekla, že to bolí, ale je to první slalom a jsem z toho nadšená. Sjezdovka byla perfektní. Určitě je to povzbuzení i do zítřejšího závodu,“ hodnotila sedmadvacetiletá závodnice.

Další dvě Češky Gabriela Capová a Klára Gašparíková první kolo nedokončily.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...