Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Spokojený Berdych po vstupu do Australian Open: Je dobré šetřit síly

Sport

  11:28
MELBOURNE - Český tenista Tomáš Berdych byl rád, že zvládl bez problémů vstup do grandslamového Australian Open. Šestý nasazený hráč potvrdil roli favorita a v duelu s Italem Markem Crugnolou ztratil pouze šest her.

Tomáš Berdych. foto: ČTK

"Samozřejmě, vždycky je dobré takhle začít, mít povedený začátek bez komplikací. Je třeba se soustředit od prvního do posledního míče," řekl Berdych na tiskové konferenci. "Takový zápas může být dlouhý, může se znenadání otočit, a proto je nutné jít míč po míči, vytvářet na soupeře tlak a postoupit," řekl.

AUSTRALIAN OPEN: Berdych nadělil soupeři kanára, Češky prohry oplakaly!

Berdych měl s tenistou, jenž je v žebříčku o 231 míst níž, mírné potíže pouze v úvodním setu. Pětadvacetiletý Čech nechal italského účastníka kvalifikace srovnat ze stavu 4:2 na 4:4, pak však získal čtrnáct z následujících šestnácti gamů. Duel trval jen 99 minut. "Vždycky je dobré ušetřit energii na další zápas," řekl.

Tomáš Berdych.

Český hráč postoupil i k nadšení "Berdych Army", svého tradičního australského fanklubu. "Je skvělé, že tam jsou a mám takovou podporu daleko od domova. Patří k tomuhle turnaji v Melbourne a myslím, že je mám rád," usmál se Berdych.

Berdychovým soupeřem ve 2. kole, v kterém loni prohrál s Jevgenijem Koroljovem z Kazachstánu, bude Němec Philipp Kohlschreiber, jenž v pěti setech vyřadil krajana Tobiase Kamkeho. Berdych má s o dva roky starším Kohlschreiberem aktivní zápasovou bilanci 4:1, poslední duel v roce 2009 v Montrealu však prohrál.

Autor: