Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport 2014: olympiáda, fotbal a další touha po Davis Cupu

Rallye Dakar

  16:00
Rok 2013 už řekl poslední slovo, na řadu přichází další výzvy. Nadcházející měsíce znovu nabídnou to nejlepší, co si jen sportovní fanoušek může představit. A to včetně dvou vrcholů v podobě olympiády a fotbalového MS.

Radost fotbalových fanoušků Brazílie foto: ČTK

Australian open, rozuzlení hokejového MS dvacetiletých, Rallye Dakar nebo evropský šampionát házenkářů, mrazivý leden přinese atraktivní událostí hned několik. Jaký je výčet toho nejzajímavějšího v nadcházejícíh měsícíh?

Únor: olympiáda a zase jen olympiáda

Sportovní vrchol roku odstartuje v ruském přímořském městě Soči 7. února a bude trvat přesně šestnáct dní. Jedná se o druhé olympijské hry pořádané na ruském území, ty letošní navíc spolknou rekordní balík peněz. Odhaduje se, že hry budu stát přes 50 miliard dolarů.

Česko bude reprezentovat řada sportovců s medailovými ambicemi. Největší pozornost snese tradičně hokejový turnaj, v němž bude zlato obhajovat Kanada. Českým želízkem v ohni je však také rychlobruslení nebo lyžování.

Bez pochodně to nejde! Olympiádu bude opět doprovázet slavný oheň.

Březen? Tenis i atletika

Ročenka LN

Obrázek není k dispozici

Prezidentské volby, povodně, Davis Cup, atletické MS... Více v ročence Lidových novin Události 2013. 132 stran toho nejzajímavějšího, co se v uplynulých dvanácti měsících stalo.

Polské městečko Sopoty, v němž má domov pouze 40 tisíc obyvatel, bude hostit prestižní MS v atletice. Pod střechou haly se sejdou nejlepšího jednotlivci tohoto odvětví. Včetně české reprezentace.

Třetí měsíc roku 2014 má ale na programu i první kola týmových soutěží v tenise. Muži zaháji obhajobu Davis Cupu proti Nizozemsku, Fed Cup k sobě zase svede hráčky Česka a Španělska.

Druhá polovina měsíce bude patřit rychlobruslení, v kanadském Montrealu je na programu šampionát mužů i žen. Bez zmínky však nelze nechat ani světový šampionát ve skocích na lyžích v Harrachově.

Duben ve znamení badmintonu a ping pongu

Aprílový měsíc je na sportovní události chudší. Na své si přijdou milovníci badmintonu, v ruské Kazani se totiž uskuteční evropský šampionát. A nebudou se nudit ani fanoušci ping pongu, pro které je na japonské půdě připravené mistrovství světa.

Květen: hokejové MS, tenis a fotbalový šampion

Hokejové mistrovství světa hostí v letošním roce Bělorusko, šampionát započne 9. května a čeští hokejisté mají v základní skupině Kanadu, Švédsko, Slovensko nebo také hokejové trpaslíky z Itálie či Norska.

Na příval fanoušků se v tomto měsíci připravují i v Severním Irsku, kde se do pedálů opřou ti nejlepší cyklisté. Prestižní závod Giro d'Italia skončí ve městě Terst.

A tenis? French Open na pařížské půdě je druhým grandslamem sezony. Na horké antuce bude favoritem Rafael Nadal - obhájce prvenství. Bez šance na úspěch však nejsou ani čeští hráči.

V květnu skončí i tahanice o český fotbalový titul, poslední 30. kolo vyšlo na závěrečný den slunného měsíce.

Minulé MS hokejistům nevyšlo, jak si povedou tentokrát?

Červen ve znamení fotbalového šílenství

Nejste přiznivci kopané? Máte zkrátka smůlu. 12. června vypukne v Brazilií fotbalový šampionát, na nějž se budou upírat zraky milionů lidí po celém světě. Na trávnicích se proti sobě postaví ti nejlepší z nejlepších, český tým však bude chybět.

To ale z výčtu sledovaných událostí není všechno. V červnu má své zastoupení i atletika, Zlatá tretra v Ostravě opět nabídne fascinující výkony. A vše doplní slavný Wimbledon, tenisový turnaj začíná na travnatých dvorcích All England Clubu koncem měsíce.

Pozornost hokejových fandů se bude upírat do zámoří, kde v červenu startuje i končí finálová série NHL. Stanley Cup obhajuje tým Chicaga.

Domácí Brazílie bude patřit k jednomu z favoritů na titul z domácího MS.

Letní Tour de France či US Open

V prázdninových měsících je program akcí bohatý. Zkraje července začne ve Francii slavný závod cyklistů, který o několik týdnů později vystřídá velká atletická akce. ME ve švýcarském Curychu bude pro všechny závodníky událostí roku.

Přelom srpna bude zase patřit tenistům, které v Americe čeká poslední grandslam sezony. US Open je pro hráče skvělou příležitostí k napravení reputace nebo cestě k vytouženému triumfu.

Září: na scénu přichází hokej

Za okny plískanice a nevlídné počasí. O slovo se znovu hlásí extraliga! Nejvyšší hokejová soutěž u nás napíše v září už své dvaadvacáté pokračování. Nudit se ale nebudou ani ženské basketbalistky, které v Turecku čeká mezinárodní zápolení.

Říjen a listopad : daviscupové finále!

Pochmůrné měsíce sportovním fanouškům přiliš radost nenadělí. V plánu jsou však rozhodující tenisové bitvy - finále Fed Cupu i Davis Cupu. Vše navíc uzavře uznávaný turnaj Masters v Londýně. Na programu je i start dalšího ročníku zámořské NHL.

Češi vybojovali Davis Cup dvakrát v řadě, dosáhnou na hattrick?

Prosinec: Zimní sporty i házená

Poslední měsíc roku bude ve znamení zimních sportů, skokany na lyžích a biatlonisty ale vystřídají při ME i házenkářky a v Kataru se uskuteční plavecký šampionát.