Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sportovat se bude nejen v Riu. Na fanoušky čekají čtyři olympijské parky

Sport

  15:00
PRAHA - Olympijské šílenství nečeká jenom návštěvníky brazilského Ria, fandit bude možné také ve čtyřech olympijských parcích. Ty se návštěvníkům otevřou v pátek slavnostními průvody a koncerty.

Olympijský park v Pardubicích. foto: Michal Klíma, MAFRA

Který Čech uspěje na olympiádě? Největší důvěru má jednoznačně Špotáková

Olympijský park Rio-Lipno

Největší olympijský park čeká na fanoušky sportu v jižních Čechách. Centrem dění se stane Lipenská přehrada. Úmyslem organizátorů akce bylo využít stávající sportoviště, mezi něž patří kilometrová pláž, trať na divokou vodu a rychlostní kanoistiku, inline stezky, sportovní střelnice či bike park.

Mapa Olympijského parku Lipno.

Kromě slavnostního zahájení si Lipno na své návštěvníky přichystalo křest pumptrucku (pozn. typ dráhy, který využívá „pumpování”, tedy pohyb nahoru a dolů jako hnací sílu jízdního kola) s Evou Samkovou, noční běh Emila Zátopka či vítání olympioniků z Ria. Během olympiády proběhne na Lipně také Mistrovství ČR ve vodním slalomu. Centrum olympijského parku bude otevřeno zdarma od 10 do 21 hodin.

Olympijský park Ostrava

Olympijský oheň zažehne také v Ostravě. Zahajovací ceremoniál se ponese v rytmu samby, stejně jako další víkendové hudební večery. Sportovat a fandit bude možné celkem na třech místech, a to v centru Ostravy na Masarykově náměstí, Černé louce a v Loděnici u Hradní lávky. Vstup bude zpoplatněn pouze do třetí zmíněné lokality, vstupné však bude platit po celou dobu trvání akce.

Mapa Olympijského parku Ostrava na Masarykově náměstí.

Mapa Olympijského parku Ostrava - Černá louka.

Kromě fanouškovské zóny s přenosy z Ria se mohou návštěvníci těšit na sportoviště pro atletiku, plážový i klasický volejbal, metanou, biatlon, kanoistiku nebo rugby. Na své si přijdou i milovníci bojových sportů.

Olympijský pak Pardubice

Srdce sportovního dění nabídne v Pardubicích park Na Špici. Návštěvníci budou moci využít nabídky takzvaných hracích karet, která svým držitelům umožní nejen se aktivně zapojit do jednotlivých disciplín, ale i využít ji jako bezplatnou jízdenku ve vybraných linkách MHD či „vstupenku” do fan zóny. Karta vyjde na 80 korun, vstup do parku bude ale jinak zcela zdarma. V Pardubicích se stejně jako v Riu a ostatních parcích zapojí do chodu také dobrovolníci, a to včetně handicapovaných. Ti pomohou nejen s úklidem ale i při sportovních disciplínách.

Mapa Olympijského parku Pardubice.

Město perníku nabídne krom sportu také bohatý kulturní program. Krom zahajovacího průvodu čeká na návštěvníky divadelní improvizace, Happy Season stage či festival Perštejn(l)ove. Sportovní atmosféra se odrazí také v nabídce letního kina, které již několik let během prázdninových měsíců promítá zadarmo.

Olympijský park Plzeň

Své místo si olympijský park v Plzni našel za nákupním centrem OC Plzeň Plaza. Olympijské dění ale nabídne také pět místních sportovišť. K vyzkoušení budou stejně jako v ostatních parcích tradiční i méně známé disciplíny jako lacros či letní biatlon, v případě příznivých podmínek nabídne park také řadu vodních sportů.

Mapa Olympijského parku Plzeň.

Nebude chybět ani velkoplošná obrazovka po celou dobu konání letních her, kulturní doprovodný program, rozhovory se sportovci či autogramiády. V parku vznikne také relaxační zóna s brazilskou hudbou a lehátky.

Autor: