Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sportovce baví virtuální zápolení. Nemohou zápasit, tak si poměřují síly hraním her. A fanoušci to vítají

Jezdec formule 1 Nicholas Lafiti foto: instagram.com

Praha - Letošní sezona spousty sportů se teprve rozjížděla a diváci měli před sebou skutečně nabitý rok plný významných akcí. Hokejové mistrovství světa v květnu, po něm fotbalové Euro a žhavé sportovní léto měly vyšperkovat olympijské hry v Tokiu.
  5:00

Videohrami za dobrým účelem. Nejlepší čeští FIFA hráči se zúčastní charitativního turnaje na boj proti koronaviru

Jaká je situace nyní? Evropský šampionát v kopané se posunul o rok, mistrovství světa v hokeji je pro letošek zrušené a odklad už oznámily i olympijské hry.

Sportovcům tak ze dne na den skončila nebo se přerušila sezona. O pár dní později už neměli ani kde trénovat. Proto nyní hledají zábavu a využití svých schopností jinde, o což nechtějí připravit ani fanoušky. Zatímco někteří dávají videa z domácích tréninků, jiní se vrhli do víru virtuálního sportování, který se v současnosti stále dravěji dere na scénu a nyní chce využít velké díry na trhu.

Tak zvané esporty už na světě nějakou dobu jsou, mezi sportovními příznivci se však zatím většího ohlasu nedočkaly.

Může za tím být i fakt, že většina skalních fanoušků jednotlivé esport hry nezná a nejsou jim nijak blízké. Proč ve střílečce Counter-Strike: Global Offensive prohráli ti, kdo zabili víc protivníků? Proč komentátoři řvou při zrovna téhle akci v League of Legends, když se tam podle běžných lidí nic neděje?

Jenže esporty nejsou jen o vymyšleném světě, na profesionální úrovni se soutěží i ve sportovních simulacích.

Lidé koukají na virtuální zápasy NHL a NBA

Společnost Electronic Arts například ve spolupráci se zámořskými giganty NHL a NBA vysílá na televizní stanici NBC Sports naplánované zápasy stávající sezony, v reálu přerušené koronavirovou pandemií, akorát odehrané ve virtuálním světě zkušenými esport hráči.

Obě ligy mají už premiéru tohoto vysílání za sebou a zážitek to byl pro fanoušky skvělý, nechyběli ani sportovní komentátoři a experti. „Doufáme, že si diváci simulované duely užijí a vychutnají si trochu té přátelské soutěžní hry z pohodlí domova,“ vysvětlil Zach Leonsis, který tyto zápasy z Washingtonu zprostředkoval.

Jezdec formule 1 Nicholas Lafiti
Hraní videoher se stává stále více populární.

Na své si už přišli i fanoušci motoristických závodů. V neděli proběhla virtuální náhrada zrušené Velké ceny Bahrajnu.

A nejednalo se pouze o klání konzolových a počítačových hráčů, závodů se zúčastnili také piloti formule 1. Lando Norris, Nicholas Lafiti, Liam Payne a řada dalších vyměnili své vozy za speciálně upravené sedačky a rozdali si to na trati virtuálně v počítačové simulaci F1 2019.

Jela se kvalifikace, následovalo čtrnáct kol hlavního závodu. Do cíle dojel jako první čínský závodník Kuan-jü Čou, který působí jako zkušební pilot týmu formule 1 u Renaultu. „Vyhrál jsem F1 esports virtuální Velkou cenu Bahrajnu! Šílenost. Strašně zábavné,“ radoval se později vítěz na svém twitterovém účtu.

Virtuální formule nalákaly i další slavné sportovce, na startovní listině jednoho ze závodů nechyběl ani fotbalový brankář Realu Madrid Thibaut Courtois. Ten je svou vášní k videohrám známý, založil si dokonce účet na streamovací platformě Twitch.tv, kde ho sleduje přes 55 tisíc diváků. Hraje tam například Fortnite, NBA, F1 či FIFA.

Hraní videoher streamuje i Courtoisův parťák Španěl Sergio Reguilón, který tímto způsobem vybírá na boj s nákazou nového typu koronaviru.

„Budu dělat na Twitchi živá vysílání a vše, co vydělám, daruju nemocnicím na boj proti nemoci Covid-19!“ hlásil. A je v tom velmi aktivní.

Zapojily se i hvězdy NBA. Například slavný Luka Dončič žádal fanoušky, aby mu pomohli s nastavením streamů. Pro fanoušky hraje hry i Josh Hart, Alex Caruso či Trae Young.

Nechybí ani cyklistika

Virtuální sporty nejsou jen zahraniční záležitostí, dočkala se jich rovněž tuzemská scéna. Profesionální, ale i amatérské cyklisty nyní čeká série závodů ve virtuálním prostředí ROUVY Real Spring Classics. Jako první to byla nasimulovaná trasa z prostředí šumavského národního parku, která byla naplánována na zrušený Šumavský MTB maraton.

Svůj um tak vyzkoušel například i špičkový cyklista Ondřej Cink. „Bude fajn si zazávodit takto z domova na trenažéru. Myslím, že to bude velká sranda,“ řekl ještě před zápolením, v němž se ale nezávodilo z pohodlného křesla, ale na speciálně upraveném trenažéru. Podobné náčiní mají například také hráči automobilových klání, čímž si procvičí i svou fyzičku.

O svůj sport ale nepřijdou ani fanoušci boxu. Pro ně je speciálně naplánován turnaj těžkých vah ve World Boxing Super Series. Začal v pondělí a pyramida vyvrcholí finálovým soubojem v neděli vpodvečer. Chystají se i virtuální závody NASCAR, nasimulován bude i slavný basketbalový turnaj March Madness. Fenomén zaujal i MotoGP, které se plánuje také připojit.

Autoři: