Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sportovcem roku je Djokovič, Kvitová skončila šestá

Sport

  12:03
VARŠAVA - Wimbledonská vítězka Petra Kvitová obsadila šesté místo v 54. ročníku ankety tiskových agentur o nejlepšího evropského sportovce roku. Zvítězil Srb Novak Djokovič, který tak protáhl nadvládu tenistů o další rok: od roku 2004 totiž anketu vyhrávali výhradně Roger Federer nebo Rafael Nadal, jen před šesti lety se Federer o prvenství podělil s ruskou tyčkařkou Jelenou Isinbajevovou.

Novak Djokovič foto: Reuters

Stejně jako loni skončil na druhém místě mistr světa formule jedna Sebastian Vettel z Německa, jeho odstup za vítězem činil 42 bodů. Třetí byl německý basketbalista Dirk Nowitzki, vítěz NBA s Dallasem.

ČTĚTE TAKÉ

Kvitovou předčily ještě norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová a italská plavkyně Federica Pellegriniová. Česká Sportovkyně roku získala 35 bodů a o šesté místo se podělila s portugalským fotbalistou Cristianem Ronaldem.

V tradiční anketě polské tiskové agentury PAP hlasovali zástupci 18 evropských agentur včetně České tiskové kanceláře. Mezi vítězi ankety figuruje i česká běžkyně Jarmila Kratochvílová, která vyhrála v roce 1983.

Výsledky ankety o nejlepšího evropského sportovce roku

1. Novak Djokovič (Srb./tenis) 163 bodů,
2. Sebastian Vettel (Něm./formule 1) 121,
3. Dirk Nowitzki (Něm./basketbal) 62,
4. Marit Björgenová (Nor./běh na lyžích) 55,
5. Federica Pellegriniová (It./plavání) 39,
6. Petra KVITOVÁ (ČR/tenis) a Cristiano Ronaldo (Portug./fotbal) oba 35,
8. Ivica Kostelič (Chorv./sjezdové lyžování) 33,
9. Xavi (Šp./fotbal) a Roger Federer (Švýc./tenis) oba 31.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...