Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sportovci i kluby bezmocně sledují, jak záplavy ničí areály i události

Sport

  15:00
PRAHA - Záplavy ničí i sportoviště a narušují program sportovních akcí. V noci na pondělí se ocitlo pod vodou dostihové závodiště ve Velké Chuchli, vodácký areál v Troji i atletická hala a tenisové kurty ve Stromovce. Zasaženy byly loděnice na Vltavě a pořadatelé už zrušili veslařské Primátorky, jejichž stý ročník se měl uskutečnit o víkendu.

Povodně 2013 foto: Mafra - Petr Topič

Atleti ještě v neděli doufali, že se nebude opakovat rok 2002, kdy byla hala Otakara Jandery zcela zničena. V pondělí ráno však už voda zaplavila celý atletický areál, šatny, tréninkové hřiště za halou a hladina vody nad zemí je metr a půl. Areál bude uzavřen minimálně do čtvrtka. Pod vodou jsou i tenisové kurty, kde se před týdnem hrál ženský turnaj ITF. Tenisté se teď připravují na challenger na Štvanici, která zatím přívalům vod odolává.

K TÉMATU

"Louka za Negrelliho viaduktem je už zatopena a moc toho nezbývá, ale žije naděje, že to na kurty nevyleze. Průtok nemá být jako před jedenácti lety, kdy bylo na kurtech metr a půl vody," řekl Vladislav Šavrda, manažer I. ČLTK Praha, který se byl dopoledne na Štvanici podívat. "Zbývá metr a půl až dva, tak snad to vydrží. Odpojili jsme stroje a co se dalo, vynesli jsme na ochoz nebo odvezli domů." Kanoisté už o víkendu vyklízeli budovy na vodním kanále v Troji, dnes už mají v kancelářích vodu až do druhého patra.

Teď jim nezbývá než čekat, až hladina opadne, a pak začnou sčítat škody. Přitom v září má Troja hostit mistrovství světa ve vodním slalomu. Voda zaplavila i parkúr na Císařském ostrově, který byl kompletně zrekonstruován po povodních v roce 2002. Velká voda zrušila už víkendové dostihy v Chuchli a večer museli být koně evakuováni. V pondělí už byla zatopena celá dráha a dostihy se asi hned tak nevrátí. "Zbytek sezony je doslova na vodě, možná se bude dát uvažovat o podzimu, ale to teprve uvidíme," řekl mluvčí závodiště Jiří Zlámaný.

Nejhůř jsou na tom kluby na Veslařském ostrově

Ohroženo je i České derby, plánované na 23. června. Při záplavách před jedenácti lety se jely některé dostihy v Mostu a provoz v Chuchli se podařilo obnovit až v následující sezoně. Pražské veslařské kluby se na zvyšující se hladinu Vltavy snažily připravit již v neděli, kdy vyklízely loděnice u řeky. Momentálně jsou bez elektrického proudu a některé částečně zatopené. Asi nejhůř jsou na tom kluby na Veslařském ostrově, kde sídlí i Český veslařský klub.

Ten má již zaplavenou loděnici, voda je i v tělocvičně. Loděnice VK Slavia u Jiráskova mostu a další smíchovská loděnice Dukly mají vodu na hranici pozemku a veslaři doufají, že se situace už nebude zhoršovat. Sportovci mohou zatím většinou jen bezmocně sledovat, jak jim voda ničí sportoviště. Tak jako plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou. "Jsme momentálně v Madridu a s hrůzou sledujeme, co se u nás děje. Pod vodou zmizela nejen půlka Prahy, ale i naše tréninkové zázemí na Hamru v Záběhlicích. Přejeme hodně sil a pevné nervy všem, co povodeň postihla. Hlavně ať už přestane pršet," napsaly na facebook.

Velká voda zkřížila plány i řadě amatérských sportovců

Velká voda zkřížila plány i řadě amatérských sportovců. V Praze se pod hladinou řek ocitly například sportovní areály HAMR v Záběhlicích i v Braníku. Tam hladina stále stoupá, v Záběhlicích dosáhla vrcholu v sobotu, dnes již ustoupila. "Teď vyčerpáváme vodu z baráku, vytaháváme všechen nábytek," popsal situaci Pavel Slíva. Podle něj by mohl být provoz na tenisových kurtech obnoven do měsíce, na dalších částech sportoviště pak v dalších měsících. Uzavřeno je také golfové hřiště v Hodkovičkách, které je kompletně pod vodou. V klubovně bylo v pondělí dopoledne půl metru vody a stále stoupala.

Škody prý zatím není možné odhadnout, provoz by měl být obnoven v řádu týdnů. Zavřené je do odvolání i golfové hřiště na Zbraslavi. Deštivé počasí by naopak nemělo ohrozit golfový turnaj D+D Real Czech Challenge Open série Challenge Tour, druhé evropské ligy, na Kunětické hoře. Pardubický kraj je v Čechách jediný, v kterém nebyl vyhlášen stav ohrožení. "Hřiště je trošku vlhčí, ale všechno jede podle plánu," řekl mluvčí turnaje Vít Koďousek.

V Prostějově se koná jubilejní 20. ročník tenisového challengeru a kvůli dešti se aktuálně hraje jen na hlavním dvorci se zatahovací střechou. Povodně postihly i motorsport. O minulém víkendu se neuskutečnil závod rallyekrosového MMČR v Sedlčanech, nyní byl zrušen třetí díl mistrovství ČR v trialu, který se měl v sobotu a v neděli konat v Ouběnici na Příbramsku. Ve středu se rozhodne, zda se v sobotu pojede Rallye Krkonoše, čtvrtý závod MČR v jednodenních automobilových soutěžích.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...