130 let
Rychlobruslařky Sáblíková a Erbenová.

Rychlobruslařky Sáblíková a Erbenová. | foto: Martin Malý

Sportovci si na olympiádu vezli plyšáky, ale i kámen z Himalájí

Sport
  •   16:08
PRAHA - Plyšová zvířátka a hračky pro štěstí by se nejspíš našly v každé druhé tašce českých olympioniků, kteří dnes zamířili speciálem z Prahy do Vancouveru. Většina sportovců má s sebou také notebook s filmy, ale do Kanady letí třeba i kámen z Himalájí uložený v botách.

Netradiční talismany pro štěstí měl v tašce zabalené například biatlonista Roman Dostál. "Od dětí nemám nic, ale od sousedů jsem dostal dva kameny," překvapil bývalý mistr světa z individuálního závodu. Jeden je od souseda a pochází z Himalájí, z výšky pět tisíc metrů, a druhý od sousedky, která jej má z Indie. "Bylo by špatný, kdybych je ztratil. Mám je na cestu daný v tvrdých botách, snad to přežijí," řekl ČTK Dostál.

Jinak mezi olympioniky převládají různí plyšáci. Třeba jediná matka mezi závodnicemi Kamila Rajdlová dostala od přítelkyně sovičku z Indie. "Ale Davidovi (přítelovi a trenérovi skokanů na lyžích Jiroutkovi) jsem tajně strčila do tašky žlutou plyšovou kačenu od dcery Michalky, tak jsem zvědavá, jestli bude překvapený," smála se Rajdlová. Kolegyně z běžeckého týmu Iva Janečková dostala malého plyšového slona.

Čerstvá mistryně Evropy ve víceboji na krátké dráze Kateřina Novotná měla na batohu pověšené hned tři postavičky. "Vezu si i plyšovou želvičku, kterou jsem si kupovala ve Vancouveru a nosí mi štěstí, a pak jsem pár maskotů dostala pro štěstí," řekla.

Nikola Sudová normálně věci pro štěstí nevozí, ale do Vancouveru dostala od táty plyšovou sněžnou kočku. A na rozptýlení má počítač plný filmů, ale žádný vyloženě oblíbený. "Byla jsem překřtěná na Terminátora, tak abych si ho tam pustila, ne?" vtipkovala boulařka, která jede závodit s přetrženým zkříženým vazem v levém koleně.

Každý má plyšáka
Plyšové zvířátko nechybělo ani v tašce sdruženáře Pavla Churavého. "Na talismany moc nejsem, ale dostal jsem ho od ženy a mám na něm fotku svého syna," řekl šestý muž hodnocení Světového poháru.

Bobisté tradičně vyzdobili svá těla tetováním a jinak do tašky přibalili tatranky na doplnění jídelníčku. "Pak dobrou náladu i fazónu," řekl pilot Ivo Danilevič, v devětatřiceti letech nejstarší český olympionik. Na olympiádu jede potřetí, ale v prvním případě byl jen náhradníkem. "Co sem si tenkrát vezl na rozptýlení, to nevím, ale letos si poprvé beru počítač. Zasáhla mě doba," řekl pobaveně.

Nejlepší český skokan v hodnocení Světového poháru Antonín Hájek dostal od přítelkyně podkovičku a čtyřlístek. Sjezdař Ondřej Bank má pro štěstí staré natrhlé manšestráky. "A v batohu ještě trpaslíka," podotkl Bank a rychle dodal, že jde o televizní seriál Červený trpaslík.

Slalomář Filip Trejbal patřil k menšině, která si talismany nevozí. "Nikdy jsem nevozil a ani vozit nebudu," řekl Trejbal. Přesným opakem je jeho kolega Kryštof Krýzl. "Má toho dvě tašky," popíchl syna Aleš Krýzl. "Jsem pověrčivější než ostatní, tak třeba v báglu na lyže mám korálky, které už vozím asi dva roky," konstatoval Krýzl.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz