Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sportovec roku? Asi vyhraje Sáblíková, míní Kreuziger a Chalupa

Sport

  4:04
PRAHA - Kdo si posadí na hlavu korunu pro krále českých sportovců za rok 2009? Vyložený favorit jako v­ loňském případě, kdy se o triumf v anketě Klubu sportovních novinářů ucházely především olympijské vítězky Barbora Špotáková a Kateřina Emmons, tentokrát není. Kandidátů je víc a většinou jde o ženy.

Martina Sáblíková. foto: ČTK

Slavnostní vyhlášení výsledků se koná dnes od 20.00 v přímém přenosu České televize v pražském hotelu Hilton. V nominované desítce jsou tři ženy –

Kdo může vyhrát Sportovce roku

Lukáš Bauer, běh na lyžích

Tomáš Berdych, tenis

Petr Čech, fotbal

Tomáš Kraus, skikros

Roman Kreuziger, cyklistika

Martina Sáblíková, rychlobruslení

Barbora Špotáková, atletika

Radek Štěpánek, tenis

Josef Váňa, dostihy

Šárka Záhrobská, sjezd. lyžování

ledová královna Martina Sáblíková, vítězka ankety z roku 2007, jež je jako jediná letošní mistryně světa o drobný krůček před ostatními, vicemistryněmi Špotákovou a slalomářkou Šárkou Záhrobskou; stříbrnou medaili má i běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Neméně však uchvátil i šestý triumf ve Velké pardubické v podání sedmapadesátiletého žokeje a trenéra Josefa Váni, nejstaršího účastníka finálové desítky v historii ankety. Právě Sáblíková, nejmladší členka letošní nominace, se narodila v­ roce 1987, kdy Váňa slavil v sedle Železníka první triumf ve Velké.

"Asi vyhraje Sáblíková, má dva tituly mistryně světa, zasloužila by si to nejvíc," míní loučící se veslař Václav Chalupa, který spolu s Jakubem Makovičkou a kormidelníkem Oldřichem Hejduškem přivezl z­ MS stříbro. Jejich posádka, hokejisté Karlových Varů a daviscupoví reprezentanti Štěpánek s Berdychem postoupili do finále kolektivů.

Také cyklista Roman Kreuziger, devátý z Tour de France, očekává prvenství Sáblíkové. "Je úspěšná, navíc jako děvče od rybníka má za sebou příběh a to mají novináři rádi," přemítá držitel historického umístění českého jezdce ve slavném závodě.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...