Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sportovní ambice Indie zastiňují průšvihy

Sport

  14:00
DILLÍ/PRAHA - Tohle má být velkolepá akce, přesně taková, jakou potřebuje druhá nejlidnatější země světa. Jenže Indie budí spíš nedůvěru. Poprvé v historii o víkendu hostí Velkou cenu formule 1.

Indičtí farmáři pracují na okruhu Buddh International Circuit, kde se pojede první Velká cena formule 1 foto: ČTK

„Ještě před 14 dny jsem byl pesimistou. Říkal jsem: Bože, to nestihneme,“ přiznal promotér Bernie Ecclestone. „Je neuvěřitelné, co od té doby udělali.“ Na okruhu Buddh International Circuit, ležícím asi 50 km od Dillí, zítra odstartují první tréninky. A pořadatelé slibují víkend bez potíží.

Navzdory tomu, že se několikrát dostali pod palbu kritiky kvůli zpožděné výstavbě celého závodiště.  Navzdory tomu, že čelí výhrůžkám indických rolníků, kteří svými protesty a blokádami chtějí upozornit na nevýhodné odkoupení pozemků, na nichž se podnik pojede. „Naše akce ukončíme, až budou ochotni si s námi promluvit,“ prohlašoval v úvodu října jejich vůdce Virender Dhada.

Druhá strana? Jen ho osočovala z vydírání. Buddh International Circuit představuje moderní komplex se zajímavou tratí, kam z letiště dojedete asi za 50 minut. Ještě o dva měsíce dříve to však bylo holé staveniště. Pravda je ta, že co se týče pořadatelství, má nespolehlivá Indie z minulosti víc průšvihů. Její sport vlastně zažívá skandály docela často.

Ten loňský se brzy roznesl do celého světa – také tehdy měl organizátor Her Commonwealthu, jakési olympijské obdoby, vleklé problémy se včasnými výstavbami sportovišť. Zřícený most u stadionu zranil dělníky, komáři způsobili epidemii nebezpečné horečky dengue a před blížícím se startem akce byli dokonce postřeleni dva turisté. Televizní stanice CNN navíc zveřejnila šokující záběry, v nichž na zaprášených stavbách pracují i sedmileté děti.

Stáj Mercedes se dala očkovat

Sport(ovci) v Indii

NEJOBLÍBENĚJŠÍ SPORTY
kriket, pozemní hokej, badminton, fotbal, tenis, golf, šachy.

NEJSLAVNĚJŠÍ SPORTOVCI
Leander Paes (tenis), Višvánáthán Ánand (šachy), Sachin Tendulkar (kriket), MC Mary Komová (box).

NEJVĚTŠÍ POŘÁDANÉ AKCE
VC Indie (2011), MS v pozemním hokeji (2010), MS v kriketu (1987, 1996, 2011), Hry Commonwealthu (2010), Afro-asijské hry (2003).

Svou účast postupně rušily sportovci z mnoha zemí, přitom vláda uvolnila na celou akci šest miliard dolarů. List Times of India pak volal po hledání viníků: „Všichni, kteří za to mohou, musí nyní pykat... Indie je zostuzena před celým světem.“

Ta Indie, jež chce pořádáním významných akcí posilovat sebevědomí vlastního subkontinentu a řadit se do společnosti globálních velmocí, jež svůj vliv zvětšují po celé planetě. Jenže ve sportu má země ještě spoustu chyb a nedostatků. Pominete-li za poslední léta řadu dopingových hříšníků, tak už čelila mnoha dalším aférám. Vyjmenovat stačí jen několik...

Například loni byl reprezentační kouč MK Kaušik obviněn ze sexuálního harašení v ženském týmu pozemních hokejistek a později rezignoval jako ve stejném případě Rameš Malhotra. Ten prý zase obtěžoval svoji vzpěračku Karnam Malleswariovou, bronzovou medailistku z olympiády v Sydney.

Z velké rány se poměrně nedávno vzpamatovával i kriket, národní sport, v němž domácí Indie letos vyhrála titul mistra světa a rozpoutala tím celonárodní šílenství.
Lalit Modi, muž, jenž tamní kriketovou ligu s rozpočtem čtyř miliard dolarů vyzvedl na výslunní, byl později obviněn z daňových úniků a sázení, což v zemi zapříčinilo náhlou politickou krizi.

Kvůli vážnému podezření z praní špinavých peněz je v současnosti vyšetřována i společnost JP, která Velkou cenu Indie F1 pořádá. Obavy nemizí ani nyní mezi týmy.
Ty měly trable už s vyřízením celních záležitostí, přičemž jim organizátoři hrozili zdaněním a za 19 závodů požadovali jednu devatenáctinu příjmů. „A třeba stáj Mercedes se bojí infikovaných psů, kteří by je mohli pokousat. Proto se Schumacher a spol. nechali i očkovat,“ líčí český komentátor Pavel Turek.

Stížnosti stanice BBC, že jí byla přidělena komentátorská budka bez oken, už jsou pouhou banalitou...