Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sportovní ankety bojují o místo na ČT1

Sport

  11:10
PRAHA - Celkem osm pěveckých vystoupení, hvězdný playlist v čele s Karlem Gottem a celková vítězka, která nikoho nepřekvapí. Letošní ročník ankety Atlet roku jen potvrdil, že se jedná spíše o zábavní pořad než o výroční udílení cen.

Atler roku: uprostřed Barbora Špotáková foto: ČTK

To, co by se mnohým lidem mohlo zdát jako zbytečné a drahé přifukování celého podniku, je ale vlastně vynucený boj o výsadní postavení mezi podobnými sportovními anketami. Konkurenční klání podnítilo rozhodnutí České televize. Ta chce skoncovat s dosavadní praxí, kdy podobné ankety automaticky obsazovaly hlavní vysílací čas na ČT1. Nově razí heslo, že pokud nebude mít vyhlašování cen dostatečně velký záběr, a tím pádem i velký počet diváků, poputuje z prime timu "jedničky" tam, kam patří, tedy na sportovní ČT4.

"Do budoucna předpokládáme, že takové ankety poběží už jen na tomto jasně sportovně profilovaném kanálu. Je to vlastně jen otázka času, kdy těm pořadům doběhnou smlouvy, které jim nyní místo na ČT1 zaručují," říká mluvčí televize Ladislav Šticha.

U některých anket už stěhování proběhlo. Na čtvrtý kanál byl uklizen například tenisový Zlatý kanár, Galavečer hokejové extraligy či fotbalový Zlatý míč. Na "jedničce" se naopak kromě zmíněného Atleta roku drží ještě Zlatá hokejka, Fotbalista roku a všeobecný Sportovec roku.

Vítězka. Anketu Atlet roku popáté za sebou ovládla oštěpařka Barbora Špotáková.

Ani jedna z těchto anket ale nemá nic jasného. "Pořady budeme posuzovat podle toho, zda jsou určeny pro většinového diváka, pak mohou zůstat na ČT1, nebo pro diváka výběrového," napsal v SMS ředitel programových okruhů Milan Fridrich.

Boj anket o diváky, a tudíž i o přežití na jedničce je někdy opravdu nervydrásající. Popisuje ho tak alespoň bývalá radní České televize a spolupracovnice Českého atletického svazu Helena Fibingerová. "Vždycky se klepu hrůzou, co v době vysílání naší ankety nasadí ostatní stanice. Aby nedaly nějaký trhák, který by nám sebral sledovanost. Pokud by se to totiž stalo a počet diváků klesl, na jedničce bychom se neudrželi. Musíme se stále držet okolo jednoho milionu diváků, jinak bude zle," líčí dramatické chvilky bývalá úspěšná koulařka.

Fibingerová proto o Atleta roku pečuje jako o své dítě. "Vybrala jsem moderátory, písně a snažím se, aby byl celý večer zajímavý pro diváky, atlety i pro naše partnery," říká. Rozhodujícím závažím na vahách, které dělá z Atleta roku jednu z divácky nejúspěšnějších anket, je podle ní samotné charisma sportovců. "Atleti jsou krásní, mladí a inteligentní lidé. Chodí upravení a lidem se líbí," tvrdí.

Na čtyřku nepůjdeme, to radši ke konkurenci

To šéf atletického svazu Libor Varhaník vidí největší devízy v mainstreamovém pojetí pořadu. "Děláme to jako zábavní pořad, vůbec tedy nepatříme na selektivní sportovní kanál," míní. Atlet roku se během let značně proměnil. Kvůli pěveckým či moderátorským vystoupením drasticky osekal počet vyhlašovaných kategorií a hlavně významně podražil. "Dá se říci, že se nyní s ostatními sportovními anketami nemůžeme rovnat. U nás je to hlavně o zábavě. Stěhování na ČT4 si proto neumím představit. Jestli by to mělo nastat, tak přesuneme anketu na soukromou televizi," dodal.

O trochu skromnější je šéf fotbalového svazu Jindřich Rajchl, který sází na to, že nejpopulárnější český sport televize nepostaví na vedlejší kolej. Vyhlašování fotbalových cen je podle něj společenská událost, která má na prvním programu své místo stejně jako atletika.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...