130 let

Nelson Mandela | foto: Reuters

Před Mandelou se klaní i sportovní svět. Bolt: Inspirativní člověk

Sport
  •   0:16aktualizováno  0:24
PRAHA - Ve čtvrtek večer zasáhla svět smutná zpráva: v 95 letech zemřel Nelson Mandela, bojovník proti apartheidu a bývalý jihoafrický prezident. Úmrtí nositele Nobelovy ceny za mír zasáhlo i významné sportovce či organizace.

Zemřel Nelson Mandela, symbol boje proti apartheidu

Slova uznání se šíří sociálními sítěmi. "Jeden z největších lidí vůbec. Ať tvá duše odpočívá v pokoji. Největší bojovník na světě. Inspirativní člověk a skvělý lídr," napsal na Instagramu Usain Bolt, fenomenální sprinter.

Zajímavý příspěvek sdílel Lewis Hamilton, pilot formule 1, který přidal společnou fotografii. "Jedním z nejvýznamějších okamžiků v mém životě bylo setkání s Madibou (Madiba znamená táta a je to klanové jméno Nelsona Mandely) - jedním z nejinspirativnějších lidí na světě. A bezpochyby s nejhezčím mužem, kterého jsem kdy potkal. Miluji tě jako syn miluje svého otce."

Epitafy přidaly například fotbalové týmy Chelsea, Manchesteru City či Barcelony a mnoho jejich hráčů: Eto'o, Fábregas, David Silva, Džeko a další. Z českých sportovců například fotbalový reprezentant Theo Gebre Salessie nebo tenista Tomáš Berdych. "RIP Nelson Mandela. Neuvěřitelný životní příběh," napsal obránce bundesligového Werderu Brémy.

"Mistrovství světa 2010 je v mém srdci. A další významné události, které by se nestaly, nebýt Nelsona Mandely. Díky," "tweetnul" zadák Barcelony Piqué.

Autor: Tomáš Vrábel