Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sportovní trapasy aneb šůsn, happy und aber

Sport

  15:01
PRAHA - Obdivují je zástupy fanoušků, jsou sportovními modlami. Občas ale nechtěně pobaví buď soupeře, nebo dokonce celý národ.

Jan Koller při slavném rozhovoru foto: youtube.com

Hitem českého internetu se v posledních týdnech stal rozhovor běžce na lyžích Stanislava Řezáče po závodě Birkebeinerrennet FIS Maraton Cupu v Norsku. Osmatřicetiletá hvězda dálkových běhů totiž na otázky redaktora odpovídala ve třech jazycích zároveň – angličtině, němčině a češtině. "Šůsn, happy und aber," říká třeba v jedné větě.

Fanoušci se sice teď Řezáčovi smějí, ale lyžař na svém rozhovoru možná i vydělá. "I negativní reklama je reklama. Zvlášť trapas veselého charakteru. Řezáč byl až dosud známější víc v zahraničí. Nyní se však jeho,sláva‘ přiblížila lyžařům, které známe z mistrovství světa," analyzuje Lukáš Přibyl ze společnosti Sport Invest. "Jeho marketingová cena stoupla. Může se třeba stát ideální tváří nějaké jazykové školy," dodává.

Rozhovor se Stanislavem Řezáček

Nejslavnější rozhovor českého sportovce má však na svědomí fotbalista Jan Koller. Ten v roce 1995 rozhodl derby Sparty s Bohemians a v návalu emocí pak nebyl schopný vyjádřit své myšlenky.

"Byl to můj první rozhovor v životě do televize. Paráda ne?" smál se Koller. "Časem jsem na něj úplně zapomněl, na veřejnost vyplul až s příchodem webu YouTube. com. Nestresoval jsem se tím, smál se s ostatními. Ještě i dnes mi to někdo občas připomene," přiznal kanonýr LN.

Rozhovor s Janem Kollerem

Ve Finsku se stalo oblíbeným video, na kterém odjíždí na trestnou lavici při utkání místní hokejové ligy český útočník Michal Broš. Při vstupu na lavici totiž předvedl komický pád na záda. "Nedělal jsem si z té popularity hlavu. Samozřejmě mi to ale všichni dlouho připomínali," usmívá se.

Štefane, měl by ses stydět!
NHL zase uhranul Patrik Štefan. Jednička draftu z roku 1999 se znemožnila při utkání Dallasu s Edmontonem. Štefan při power play soupeře najížděl sám na prázdnou branku, ale minul ji. Vzápětí upadl a z protiútoku vyrovnal jiný Čech, Aleš Hemský.

"Měl by ses stydět!" vzkázal do přímého přenosu televizní komentátor Ray Ferraro Štefanovi, jehož akce se stala hitem trapasů. "Jestli bych něco udělal jinak? Střílel bych dřív a nevezl puk na jistotu až do brány. Ale napadne vás, že se to může stát?" vzpomínal.

Ani takovéhle pochybení však kredit hokejisty nezničí. "Jde jen o jednotlivou věc, která jeho cenu na trhu neovlivní," popisuje agent Robert Spálenka.

Chyba Patrik Štefana

Někdy ale podobné přehmaty sportovce hodně bolí. Co je v Česku Martina Sáblíková, je v Holandsku zase Sven Kramer. Rychlobruslař vyhrává, co může, ale olympijskou medaili z desítky ve Vancouveru nemá.

Dal totiž na radu kouče a popletl střídání drah. Do cíle tak dorazil v novém olympijském rekordu, ale pak byl diskvalifikován, "Ty zatracený kreténe," ocenil Kramer svého kouče. "Je hodně drahá chyba. Opravdu to stojí za houby," pravil. To český lyžař Lukáš Bauer si popletl v roce 2004 při světovém poháru v Umea cestu do cíle sám a připravil se tím o vítězství.

Jak Sven Kramer přišel o zlato

"Jel jsem ve špatné stopě asi 50 metrů. Pak jsem se vrátil, ale pořadatelé mě stejně diskvalifikovali, i když jsem na omylu nic nevydělal," kroutil Bauer hlavou. "Pak jsem si říkal: jseš blbej, tak jsi to holt odnesl."

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...