Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Dvě osoby na jeden kurt? Sportovci se snaží o výjimku i v pátém stupni PES, oželet by museli šatny a sprchy

Sport

  20:11
Praha - Česká unie sportu (ČUS) a Národní sportovní agentura (NSA) navrhly úpravy protiepidemického systému pro sport. I v nejpřísnějším pátém stupni chtějí povolit individuální sportování uvnitř, rekreační hráči by tak například mohli využívat tenisové haly nebo badmintonová centra. ČUS o tom informovala v tiskové zprávě.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Martin Flousek, Český florbal

Návrh úprav začal vznikat po pondělní schůzce lídrů českého sportu s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Ve čtvrtém i pátém stupni je nyní amatérský sport prakticky uzavřený.

Šachovou horečku rozpoutal půvabný ‚Fischer v sukni‘. Z boomu těží obchodníci, hráči i samotná hra

„Prvotní návrh za sportovní prostředí potřeboval přepracovat, proto jsme přišli s upraveným řešením. Posunout nás mohou příjemnější metody antigenních testů a úhrada zdravotními pojišťovnami,“ prohlásil předseda ČUS Miroslav Jansta.

Sportovat by podle návrhu, který obdrželi ministr zdravotnictví a premiér Andrej Babiš, šlo i v pátém rizikovém stupni. Rekreační hráči by tak například mohli využít tenisové haly nebo badmintonová centra, a to pouze v režimu dvou osob na jeden kurt. Uzavřené by však musely být šatny a sprchy.

„Nepřijde nám logické, když stát povolí nakupování v obchodech a zároveň zakáže vstup do nafukovacích hal, které by využívali dva lidé z dostatečné vzdálenosti. I za nejhorší situace by měli lidé dostat šanci uvnitř sportovat. Víme, že si to na základě ohlasů z celé republiky moc přejí,“ prohlásil Jansta.

VIDEO: Ledecká po šokující výhře v super-G: Tohohle vítězství si vážím ještě o něco víc než toho olympijského

Současná opatření nepovolují otevřít vnitřní sportoviště ani ve 4. stupni. V nově připraveném návrhu by mohlo využít halu maximálně šest lidí v roušce nebo s platným antigenním testem bez roušky. Tím by se mohly znovu rozběhnout také tréninky dětí.

Ve 3. stupni by už mohlo vnitřní sportoviště využívat deset lidí nebo maximálně jedna osoba na 15 metrů čtvrtečních. Venku by mohly sportovat dva hrací týmy na jedné ploše.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!