Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sportovní videa roku: Hertlova paráda nebo fotbalové lahůdky

US Open

  9:00
Televizní kamery jsou v dnešní době nedílnou součástí sportovního dění. Zachytí sporné situace, rozklíčují nepřesná rozhodnutí a napříč celým světem přenesou i parádičky, které aktéři při svém zápolení předvedou. Vybrali jsme pro vás pět nejlepších videí, které stojí za to shlédnout.

Snímek, který obletěl svět. Tomáš Hertl ohromil NHL parádní fintou, která ho v zámoří proslavila. Sklidil i kritiku, ale nálepku usměvavého šikuly už mu nikdo nesebere. foto: ČTK

Rok 2013 přinesl dech beroucích situací hned několik, v řadě sportů se za uplynulých dvanáct měsíců lámaly rekordy a přepisovaly dějiny. Nastaly však i situace, při kterých se diváci podivovali nad úžasnými výkony. Jaké z nich byly ty nejlepší? 

Hertlmánie! Hattrick a parádní trefa navrch

Do zámoří šel s nejistotou. Nevěděl, jestli se v NHL vůbec prosadí. Tomáš Hertl však šanci v prvním týmu San Jose dostal a odvděčil se parádním způsobem. Ve svém třetím zápase pobláznil hokejový svět, rozbrečel maminku na tribuně a umlčel všechny své kritiky. Utkání proti New Yorku Rangers totiž českému mladíkovi vyšlo parádně! Hertl vstřelil čtyři branky, tu poslední navíc provedl s lehkostí zkušeného mazáka. Hokejku si potáhl mezi nohama a pokořil brankáře Birona. Jeho úchvatný blafák snesl i negativní ohlasy, slávu s tím spojenou mu ale nikdo neodpáře.

Vítěz základní části si dokráčel pro Stanley Cup

Pro hokejistu je to nejcennější trofej, které může dosáhnout. Potěžkat si slavný pohár je pro borce na bruslích odměnou za několikaletou dřinu. V roce 2013 se pocty dočkalo Chicago, hráči Blackhawks vyhráli v NHL základní část a nakonec uspěli i v bitvách play-off. Ve finále jim přitom vzdoroval houževnatý Boston v čele s Jaromírem Jágrem a Davidem Krejčím, z úspěchu se však radovali jiní. Tým Chicaga s Frolíkem a Rozsívalem v sestavě přemohl soupeře 4:2 na zápasy. Závěrečná radost hokejistů ze státu Illions ani nepotřebuje komentář...

Bláznivá tenisová výměna. V hlavní roli Djokovič a Nadal

Když se tihle dva potkají na kurtu, tak máte jistotu, že se určitě nebudete nudit. Rafael Nadal a Novak Djokovič patří k absolutní špičce současného tenisu. Předvádí úchvatné údery, mnohdy milimetrově přesně zacílí na čáru. Ve finále amerického grandslamu US Open zase zaujali parádní výměnou. Míček přelétl síť celkem třiaapadesátkrát a vše trvalo přes minutu. Vítězem se nakonec stal Srb, jenž po nevynucené chybě protivníka náruživě slavil spolu s namlsaným hledištěm. Jenže nakonec smutnil, Nadal totiž rozhodující souboj ovládl ve čtyřech setech.

Fotbalové lahůdky, která z nich se stane gólem roku?

Jeden hezčí než druhý! Srdce fotbalového fanouška musí zaplesat, v nominaci na nejhezčí gól roku jsou znovu provotřídní trefy. FIFA spustila na svém webu hlasování v listopadu. A fanoušci rozhodli o konečné nominaci. V osudí jsou úžasné nůžky Zlatana Ibrahimoviče, parádní volej Srba Matiče a Neymarova výstavní bomba. Těžké rozhodování, že? Vítěz bude znám v rámci galavačera při vyhlášení držitele Zlatého míče

Marošiho paráda. Biker se svezl po kolmé zdi

Český jezdec v rozjížďce fourcrossového závodu v Jablonci nad Nisou soupeřil s Maďarem Tamasem Tarrem a dalším domácím jezdcem Jonášem Stehlíkem. Jasně vedl, během jednoho skoku ale předvedl nebezpečnou parádičku a upadl. Zvedl se a začal soupeře pronásledovat.

Když míjeli v ostré zatáčce velkou zeď, na níž bylo vymalované logo závodu, rozhodl se Maroši pro riskantní a nevídaný kousek. Ve velké rychlosti se odrazil, soupeřům po zdi prolétl nad hlavou a dostal se do vedení, které už nepustil. Soupeřům nezbylo, než si v cíli klepat na čelo a mocně gratulovat.

Autor: