Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Spory o basketbalovém utkání ukončilo ministerstvo. ‚FIBA chce své soutěže dohrát,‘ říká manažer USK

Sport

  10:29
Praha - Jak na horské dráze. Ještě do středečního rána se basketbalistky USK Praha probouzely s tím, že ač nechtějí, musí z nařízení světové federace FIBA nastoupit do čtvrtfinále Evropské ligy proti italskému Schiu. Italské celonárodní karanténě a opakovaným doporučení českých úřadů navzdory.

Basketbalistky USK Praha se radují z vítězství (foto archiv). foto: ČTK

Nakonec ale zasáhlo ministerstvo zdravotnictví. To poslalo krátce po poledni na pražskou Královku dopis, ve kterém konání duelu – byť bez diváků – zakázalo. Žádosti vyměnilo za direktivu. A bylo rozhodnuto.

A české straně spadl kámen ze srdce, Vysokoškolačky totiž byly připraveny nastoupit, i když hrát od začátku nechtěly. Konečný verdikt kabinu potěšil.

Basketbalistky USK Praha se radují z vítězství (foto archiv).

„Respektujeme rozhodnutí státního orgánu a zároveň jsme rádi, že vyhrál názor, že je lepší zápas nehrát. Riziko je v tuto chvíli příliš velké. Odložení je úlevou pro naše hráčky, ministerstvo zdravotnictví k tomu mělo pádný důvod,“ řekl LN generální manažer USK Marek Kučera. Ten zaslal dopis, ve kterém bylo vyjádření náměstka zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly, na centrálu FIBA. Ta nakonec právě jeho argumentům ustoupila.

„Avizovali jsme italskému týmu, že nemají jezdit, a ta komunikace proběhla už dříve. Oni přesto přijeli a usilovali o to, aby se hrálo. Ale z mého pohledu přijet z Itálie, která je v karanténě, a ještě z vysoce rizikové oblasti, je velmi nerozumné,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Schio je totiž město ze severu Itálie, která byla nákazou nového koronaviru zasažena nejvíce.

Kontumace nehrozí

Kvůli obavám z jeho šíření ostatně už odmítly v závěru základních skupiny soutěže odehrát na půdě italského celku své duely Šoproň a Riga. Oba týmy prohrály kontumačně, aktuální situace je ale jiná.

„FIBA chce dohrát své soutěže, každopádně rozhodnutí ministerstva zdravotnictví respektovat museli, tím se profilují od svých začátků. O podobném možném scénáři jsme navíc věděli už týden. Se zástupci FIBA teď řešíme náhradní termín zápasu, nejdříve si ale musí sednout společně, protože v ostatních soutěžích je situace obdobná,“ bilancuje Kučera.

Hádky také v Česku

Na mysli má třeba i českou nejvyšší soutěž, kde byl včera kontumován duel nadstavbové části mezi brněnskými Žabinami a Slavií, protože pražský celek do moravské metropole nedorazil.

„Nebudeme nutit hráčky, z nichž řada studuje, aby nastupovaly k zápasům v době, kdy vláda uzavírá školy. A nebudeme podstupovat rizika žalob, vymáhání škod a rizika soudních sporů v případě, že dojde k vážnému onemocnění s případnými následky. Upozorňujeme, že zdraví je mnohem více než dva body z jakéhokoliv sportovního zápasu,“ stojí ve vyjádření Slavie.

Uvědomí si to i FIBA, která má necelý týden na to, aby se rozhodla, jak se situací a „nebezpečnými zápasy“ naloží?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!