130 let
Paralympiáda

Paralympiáda | foto: ČTK

Spory v českém paralympijském hnutí nekončí, vznikla další organizace

Sport
  •   20:00
PRAHA - I když se na podzim zdálo, že dlouholetý spor uvnitř českého paralympijského hnutí je definitivně zažehnán, opak je pravdou. Plánované spojení dvou asociací zastřešujících tělesně postižené sportovce zkrachovalo a českému paralympijskému sportu hrozí další vážné problémy.

Český paralympijský výbor (ČPV), pod jehož křídla patří Český svaz tělesné postižených sportovců (ČSTPS) i mladší Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), kvůli udržení státních dotací schválil vytvoření třetí podobné organizace - Českého spolku pro sport tělesně postižených. Spolek by měl zastřešit sportovce obou mnoho let znesvářených stran a zástupci ČPV tvrdí, že je to jediná možnost, jak obdržet dotaci na činnost handicapovaného sportu i pro olympijský rok 2014. Vedení ČSTPS tento krok považuje pouze za vytvoření účelové organizace, aby ČPV odklonil další peníze.

Šéfem nové organizace je Pavel Lukeš, bývalý tiskový mluvčí ČPV. Problém eskaloval předloni na podzim, kdy sloučení ČSTPS a ČATHS bylo jednou z podmínek odvolání suspendace členství ČPV v Mezinárodním paralympijském výboru (IPC) před paralympiádou 2012 v Londýně. Tehdy dokonce hrozilo, že čeští sportovci do Londýna nepojedou. Není vyloučeno, že by podobná situace mohla nastat i nyní. Přitom zástupci ČSTPS i ČATHS celý rok na sloučení obou organizací pracovali a zářijové valné hromady obou organizací ho schválily. Sportovci měli vstoupit do ČSTPS a ve sjednocené organizaci by pak zástupci obou sportovních svazů měli mít paritní zastoupení.

"Je to jediné, co ČPV mohl udělat, abychom nevystavili sportovce riziku"

To však ČPV odmítl a nový spolek bude jeho přidruženým členem. Oba dosavadní svazy zůstanou členy ČPV. Vedení ČPV tvrdí, že vznik nového spolku akceptuje jak ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, tak IPC, ale nutnost spojení obou znesvářených svazů tím nekončí. "Je to jediné, co ČPV mohl udělat, abychom nevystavili sportovce riziku, že budou ze strany IPC vystaveni možným sankcím. Česká republika si to už jednou zažila a nesmíme dopustit, aby se taková ostuda znovu opakovala," řekla předsedkyně ČPV Alena Erlebachová, jedna za zakládajících členů nové organizace.

Erlebachová tvrdí, že ke spojení nedošlo kvůli tomu, že se objevila řada nových skutečnostní včetně toho, že ČSTPS má dluhy. "Představitelé asociace s ohledem na tuto dosud neznámou skutečnost odmítli pokračovat v dohodě. Jednání se tak opět ocitla na mrtvém bodě. O vytvoření nové organizace ví ministerstvo a ujistilo mě, že sportovce padnout nenechá," řekla. Její tvrzení však odmítá Radka Kučírková, místopředsedkyně ČSTPS. "Nabízeli jsme plno možností řešení spojení obou organizací, ale oni to všechno odmítli. A závazky, které máme, jsou dávno promlčené. Navíc vznikly v době kolem roku 2005, kdy nás vedení ČPV odklonilo od peněz, čímž ty dluhy vznikly. Nechali jsme je jen v účetnictví," řekla ČTK Kučírková.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz