Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Špotáková je pošesté Atletkou roku. Čeká ji mateřská pauza?

Sport

  23:22
PRAHA - Od olympijských her v Londýně odpovídá Barbora Špotáková čím dál častěji na jedinou otázku. Bude mateřská pauza, nebo ne? Dvojnásobná olympijská vítězka a čerstvá šestinásobná vítězka hlasování o nejlepšího Atleta roku zatím neodpovídá. Rozmýšlí se, po Novém roce prý bude jasno. "Hned se to dozvíte, až bude na čase," řekla oštěpařka při dnešním slavnostním vyhlášení ankety.

Barbora Špotáková na vyhlášení anketa Atlet roku. foto: ČTK

Je jí jednatřicet let a v posledních sedmi letech vždy přivezla medaili z vrcholné akce. Chce závodit i na olympijských hrách v Riu, to jí bude pětatřicet. "Byly doby, kdy jsem vozila v létě medaile jenom já, tak jsem si říkala: 'Jéžiš, to jim přece nemůžu udělat, koho by vyhlašovali, ale dneska je situace jiná, takže kdo ví..." řekla tajemně. V sezoně měla česká atletika tři mistry Evropy a plno dalších medailí.

Špotáková ale zatím nechce nic prozradit. Její podzimní program je stejný jako v minulých letech. Dovolená v maďarských lázních a v teple Kanárských ostrovů, běhání v pražské Hvězdě, soustředění ve Špindlerově Mlýně, slavnostní koncert oblíbené kapely Tří sester na její počest a soustředění opět na Kanárských ostrovech. A na závěr prosincové vyhlášení Sportovce roku, jehož je také jednou z favoritek.

Motivaci hledá těžko

"Hledat motivaci po druhém olympijském zlatu je dost náročné. Já chci zase hodit sedmdesát metrů, což se letos nepovedlo. Vím, že mám na světový rekord. Takže samozřejmě to dilema, jestli házet, nebo mít miminko, mě napadá. Ale brzo se to dozvíte," naznačila. "Zatím nemám úplně jasno, uvidíme. Každopádně to je od olympiády pořád dokola," uvedla.

Na dnešní anketě si ale už připadala trochu hloupě. Vyhrála pošesté za sebou. "Je pravda, že poslední roky byly hubené, ale letos se to povedlo a to mě těší tady ze všeho nejvíc," upozornila na tituly mistrů Evropy oštěpaře Vítězslava Veselého, čtyřstovkaře Pavla Masláka a tyčkařky Jiřiny Ptáčníkové. Bronz z olympiády si přivezla překážkářka Zuzana Hejnová. "To je docela velký úspěch atletiky. Líbilo se mi, jak jsem si připomněla celý rok, užila jsem si ten večer," dodala Špotáková.

Autoři: ,