130 let

Špotáková je největší atletickou nadějí. | foto: ČTK

Špotáková je spokojená, vše klape podle plánu

Sport
  •   8:39
PEKING - Smířená s rolí favoritky a odhodlaná vylepšit si osobní rekord je oštěpařka Barbora Špotáková. Na olympijských hrách v Pekingu se úřadující mistryně světa poprvé představí v úterní kvalifikaci, finále je na programu o dva dny později.

Česká reprezentantka bude potvrzovat pozici aktuální světové jedničky. V letošní sezoně žádná žena nehodila dál než Špotáková na konci května v Zaragoze, kde výkonem 69,15 metru vytvořila český rekord.

"Zatím je všechno úplně v pohodě. Nemám s ničím problém. Jak jsem na tom po sportovní stránce, ale ukáže až samotná kvalifikace. Teď je těžké něco hodnotit," řekla Špotáková dnes novinářům v olympijské vesnici. Sedmadvacetiletá atletka věří, že její dobrá pohoda se promítne i do výkonů. "Vše šlape, jak má. Takhle si představuju, že by se měl sportovec cítit před svým výkonem," pochvalovala si.

Špotáková se před olympiádou ocitla v podobné roli jako oštěpařská legenda Jan Železný. Trojnásobný olympijský vítěz býval také pasován za hlavního favorita her a s nelehkou rolí se dokázal vyrovnat. Špotáková od něj dostala několik cenných rad. Hlavně, že je dobré brát si to pozitivní. "Hodně lidí chodilo a říkalo, že mi přejí hodně štěstí. To je dobře, když vám tolik lidí přeje, abyste to zlato přivezli. To je obrovská pozitivní energie a dobrá stránka tlaku. Zbytek je lepší nechat mimo sebe," řekla.

Před rokem, když odjížděla na mistrovství světa do Ósaky, na tom byla podobně. I tehdy se od ní čekal medailový úspěch. Letos je tlak prý mnohem větší. "Je to rozdíl jako blázen. Jedu sem s nejlepším výkonem a jako favoritka, je to velikánský tlak," podotkla Špotáková.

Uvítala by, kdyby Železný její vystoupení sledoval osobně. To se jí zřejmě splní, neboť je jako člen Mezinárodního olympijského výboru v Pekingu. "Nejen z důvodu, že mi může něco poradit, ale taky proto, že když Christina Obergföllová uvidí, že tam sedí, mohla by trochu znejistět. Toho tam ještě nikdy neviděla. Mohlo by jí to maličko ubrat," mínila Špotáková. Právě Němka Obergföllová by společně s krajankou Steffi Neriusovou měly být jejími hlavními soupeřkami.

V dějišti olympiády se na nejdůležitější závod kariéry připravuje už od pondělí. Stihla se už i seznámit s podmínkami, které na ni čekají na stadionu Ptačí hnízdo. "Autobusy jezdí na rozcvičovák až úplně dovnitř k oválu, takže se tam každý podíval, chtě nechtě. Mně se to docela líbilo, hned jsme se tam vyfotili. Je to moc pěkný, plný to bude ještě jiný," řekla Špotáková.

Rychle také zjistila, že tartanový povrch je hodně tvrdý a rychlý, což není úplně ideální. Hlavně na tréninky a více pokusů. "Jakmile tam člověk udělá nějaký špatný pohyb, tak se to hned projeví. Je to připravené na maximální top výkon, ale trénovat na tom, to by nešlo," uvedla rodačka z Jablonce nad Nisou.

Autor: ČTK