Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Špotáková odletěla do Koreje pro zlato

Sport

  8:00
PRAHA - Návrat do země prvních úspěchů. Takovou cestu před sebou měli oštěpařka Barbora Špotáková a její kouč Jan Železný, když v sobotu večer usedali do letadla. Cílová stanice: korejské Tegu, kde v sobotu začne atletické mistrovství světa.

Barbora Špotáková. foto: ČTK

Největší česká medailová naděje? Barbora Špotáková, jako vždy v posledních letech. Světová rekordmanka a olympijská vítězka hodlá v Tegu bojovat o zlato. 

"Cítím se velice dobře, tak jsem se naposledy cítila před Pekingem," připomněla oštěpařka na letišti soutěž, která jí vynesla olympijský triumf. "Tehdy jsme také trénovali do poslední chvíle. Na to, jak jsem unavená, mi to lítá docela daleko. Věřím, že se to v Tegu ještě vyladí, mám na to deset dní. Vždycky to tak fungovalo," prohlásila mistryně světa z roku 2007.

Jejím cílem je zlatá medaile. "To rozhodně, co by to mělo být jiného? Vím, že můžu hodit daleko, jedu bojovat o zlato," uvedla Špotáková, která tuší, že závod bude dalším z vyhrocených soubojů mezi ní, Němkou Christine Obergföllovou a Ruskou Marií Abakumovovou.

Talismanem bude přítel Lukáš

"S tím počítám. S Christinou je to vyhrocené odjakživa, moc se nebavíme, to už spíš s Maruškou. Ta se měsíc nikde neukázala, určitě se objeví strašně silná. To ale nemusí znamenat, že hodí daleko… A jestli to bude psychologická válka? Základem je být dobře připravená. Když se cítím jako v Monte Carlu a vím, že můžu hodit sedmdesát, ostatní to poznají," poukázala vedoucí oštěpařka letošních tabulek na svůj hod 69,45 metru z mítinku Diamantové ligy. "Ráda bych udělala Honzovi radost, aby měl konečně nějaký velký trenérský úspěch," dodala.

Tentokrát si nevezla žádný talisman. "Od maminky jsem dostala přívěsek, jinak nic nemám. Lemur už zestárl, tahle zvířátka nežijí dlouho," připomněla se smíchem plyšovou hračku, kterou měla na ME v Göteborgu 2006, kde získala první velkou medaili, stříbrnou. "Mým talismanem bude přítel Lukáš, letí za mnou v úterý. S ním se budu cítit dobře," uvedla.

Na místo činu

Špotáková město Tegu zná, v roce 2005, kdy ještě klepala na brány vedoucí k úspěchům, tam vyhrála univerziádu. "Byla to fajn akce, Korejci jsou příjemní. Dokonce jsem se tam naučila pár slovíček, děkuju se řekne kamsahámidá," přiblížila.

Trenér Jan Železný, který odvezl do Tegu kompletní pětičlennou skupinu svěřenců, je optimistou. "Bára takzvaně musí mít medaili a ona má rozhodně na to, aby vyhrála. Ale sport je pořád jen sport. Ono to musí taky někdy nefunguje," poznamenal držitel stále platného světového rekordu 98,48 metru.

Rovněž trojnásobný olympijský vítěz Železný má ke Koreji vztah. Mířil do země, v níž v roce 1988, v Soulu, získal svůj první olympijský kov, stříbro. "Bylo to v éře komunismu a tady nám říkali, jak tam budeme za mřížemi. Ale bylo to perfektní a Korejci byli úžasní. Taxikář nás odvezl z města do olympijské vesnice zadarmo. To by se tady stalo jen těžko."

Autor: