130 let

Barbora Špotáková. | foto: MAFRA - Ladislav Němec

Špotáková po mateřské hladce přehodila 60 metrů

Sport
  •   19:35
DOMAŽLICE - Česká oštěpařka Barbora Špotáková se po mateřské pauze vrátila na dnešním mítinku v Domažlicích hodem dlouhým 62,33 metru. To bylo víc, než sama při obnovené premiéře pouhých 113 dní po narození syna Janka čekala.

Povedl se jí hned první pokus, ty další už tak dobré nebyly, přesto byla maximálně spokojená. Mezi jednotlivými hody žertovala i odbíhala k synovi v kočárku. "Pocit to byl skvělý, hod jsem krásně trefila. Rozběh byl tak na sedmdesát procent, do plného jsem nešla, bych si něco udělala. Na to, že jdu z fleku, to bylo nádherné," řekla dvojnásobná olympijská vítězka novinářům po závodě.

Poprvé si vyzkoušela spojení mateřských povinností se závoděním. "Úplně perfektně to vyšlo, že jsem akorát nakojila před závodem, mohla se v klidu rozcvičit, ukočírovat nervozitu, protože ta byla veliká. Klid jsem ale v sobě našla," řekla novinářům po svém závěrečném, čtvrtém hodu.

Nervozitu uvítala, k závodění ji prý potřebuje. "Jak to ze mě po prvním hodu spadlo, ty další už tak dobrý nebyly," potvrdila. Druhý a třetí pokus si Špotáková měřit nenechala, čtvrtý byl pod 60 metrů.

Je ráda, že návrat k atletice neodložila až na příští rok. "Ta nervozita by byla o hodně větší, jsem ráda, že jsem tuto sezonu absolvovala, i když jedním závodem," řekla. Na sobě přitom měla dres, v němž se představila loni při posledním svém závodu v Bruselu. "Možná ani není vypranej, ale posloužil, vešla jsem se do něj," smála se. Postěžovala si, že ji z úterního fotbalu na Dukle bolí celé tělo a ráno prý bude ještě hůř.

Dnes je to na den přesně pět let, kdy vytvořila ve Stuttgartu světový rekord 72,28 metru. "Tady jsem hodila o deset metrů míň, to je pěkný příslib do příští sezony," dodala Špotáková. Počítá s tím, že na přípravy bude brát s sebou i synka, bude to ale organizačně náročné. "Nejsem typ, že bych ho odložila a věnovala se atletice. Jak je vidět, jde to skloubit, akorát to musím nějak strategicky vymyslet a vymyslet ideální časový harmonogram, o to jde nejvíc," uvedla.

Zda dítě bude i na závodech, ještě nepromýšlela. První ryze atletické soustředění bude mít Špotáková na Kanárských ostrovech na začátku prosince. To by prý mělo na příští sezonu bohatě stačit.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz