130 let

Barbora Špotáková dva měsíce před olympiádou v Riu zazářila. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Špotáková sebrala soupeřkám v Riu vítr z plachet. V Táboře hodila výkon roku

Sport
  •   17:30
TÁBOR/PRAHA - Oštěpařka Barbora Špotáková hodila na mistrovství České republiky v Táboře hned v první sérii 66,87 metru a dostala se do čela letošních světových tabulek. Dosavadní maximum Lotyšky Madary Palameikaové překonala o více než metr.

Dvojnásobná olympijská vítězka se tak po březnové zlomenině zánártní kůstky dostala do dobré formy. Nyní ji čeká na začátku července mistrovství Evropy v Amsterodamu, kde bude favoritkou na titul.

POHNUTÉ OSUDY: Záhadná smrt atletické královny oživila pochyby

Špotáková začala sezonu výkonem 59,82 metru na Diamantové lize v Římě. Potom se zlepšila při Memoriálu Josefa Odložila na 63,79 m. Dnes ještě v páté sérii přehodila 63 metrů.

„Plán byl hodit 65 metrů, a když jsem hodila tak daleko, tak už potom moc nešlo dál závodit,“ uvedla Špotáková. „Na ten závod jsem ladila a bylo to vidět. Jsem zpátky, můžu si teď hrát s technikou,“ řekla světová rekordmanka.

Cítí se už fyzicky dobře, noha ji neomezuje. „Věřím tomu na 100 procent. Nepřemýšlím o noze, takže se se mnou samozřejmě počítat musí. Evidentně jsem už připravená dobře a dneska jsem to ukázala. Letos mi to takhle perfektně sedlo i co se týče toho zranění. Asi i ten odpočinek byl i pro něco dobrý,“ uvedla.

Tým pro ME má přes 50 závodníků

Tým pro ME v Amsterodamu už má přes 50 závodníků. Novými členy výpravy jsou tyčkařka Rebeka Šilhanová, která splnila limit skokem přes 440 cm.

A také osmnáctiletá Tereza Vokálová, jež si během víkendu zlepšila osobní rekord na 400 metrů překážek o více než sekundu a půl na 57,22.

Oštěpařka Barbora Špotáková se 12. května v Praze setkala s novináři.
Barbora Špotáková na MS v Pekingu medaili nezískala.

„Nemohla jsem tomu uvěřit, protože zlepšit si osobní rekord o tolik, to je samozřejmě super,“ kroutila nevěřícně hlavou Vokálová, svěřenkyně Dany Jandové, která vychovala i Zuzanu Hejnovou.

Jablonecká atletka je přitom vícebojařkou a překážky speciálně netrénuje. „Začnu, je to určitě disciplína pro mě,“ prohlásila Vokálová.

Smůlu měla v trojskoku Lucie Májková, která si sice vytvořila osobní rekord 13,93 metru, ale dva centimetry jí chyběly ke splnění limitu na ME.

Autor: ČTK