130 let

Barbora Špotáková v Lausanne ani v Jablonci nevyhrála | foto: ČTK

Špotáková skončila v Jablonci druhá

Sport
  •   20:41
JABLONEC - Mezinárodní atletický mítink Jablonecký oštěp dnes vyhrála Ruska Maria Abakumovová. Stříbrná olympijská medailistka zvítězila výkonem 64,95 metru, její pekingská přemožitelka Barbora Špotáková skončila hodem 64,69 metru z poslední série druhá. Nezopakovala se tak situace z olympijských her, kde Špotáková ruskou oštěpařku právě v posledním hodu dramatického závodu porazila.

Abakumovová, která vyhrála i úterní mítink Super Grand Prix v Lausanne, vedla v Jablonci od první série. Dlouho druhou Špotákovou pak svým posledním pokusem odsunula na třetí místo Němka Steffi Neriusová, která hodila 62,99 metru. Evropská rekordmanka se však v závěrečné sérii dokázala zlepšit téměř o dva metry a nakonec s Abakumovovou prohrála jen o 26 centimetrů.

Před posledním pokusem Špotákové se zaplněným jabloneckým stadionem nesl řev více než 6000 stojících diváků, kteří skandovaným potleskem chtěli jabloneckou rodačku dotáhnout k vítězství. Nakonec se jim to málem povedlo, ve svém nejdelším pokusu v soutěži Špotáková na svou ruskou soupeřku nestačila jen o kousek.

"Samozřejmě, že to nebylo jako v Pekingu, ale honily se mi hlavou různé myšlenky. Říkala jsem si, aspoň něco, bylo to šílené, když kvůli mě stálo několik tisíc diváků," řekla po závodu Špotáková. Nakonec ale měla ze svého výkonu radost. "Každý mě při rozcvičení rozptyloval, nedalo se pořádně na ten závod připravit. Hlavně, že jsem zůstala zdravá," dodala.

Problémem všech závodnic byl krátký a měkký rozběh. Nejvíc si na něj stěžovala vítězná Abakumovová. "Házela jsem kvůli tomu jako malá holka, byla to skoro ostuda, i když jsem samozřejmě ráda, že jsem vyhrála," prohlásila stříbrná olympijská medailistka. "Ona to brala až smrtelně vážně, nechopila, proč jsme tady," opáčila Špotáková.

Sama si chtěla užít házení před vlastním publikem bez snahy o rekordy či zisk bodů do Grand Prix. "Nešlo o to hodit 70, ale zaházet si na pohodu, o nic nešlo," uvedla. Povedl se jí prý až poslední pokus, třebaže oštěp při něm vyletěl hodně do vzduchu. "Škoda, že to byl kopec. Jinak jsem spokojená maximálně, akce se povedla. I počasí v Jablonci se umoudřilo a darovalo nám krásný den," radovala se.

Špotákové přišla vzdát v Jablonci hold také pětaosmdesátiletá olympijská vítězka z roku 1952 v Helsinkách Dana Zátopková, jíž se dostalo ovací vstoje do posledního místa zaplněného fotbalového stadionu. Pogratulovat přišel rovněž oštěpařský trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman Jan Železný. Špotáková nejen za svůj dnešní výkon dostala mimo jiné i skleněný oštěp se zlatým hrotem.

Výsledky:

1. Abakumovová (Rus.) 64,95, 2. ŠPOTÁKOVÁ (ČR) 64,69, 3. Neriusová (Něm.) 62,99.

Autor: ČTK