Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Špotáková zahájila sezonu šestým místem, skokan Juška byl v Římě osmý

Sport

  21:51
ŘÍM - Oštěpařka Barbora Špotáková zahájila sezonu po zlomenině zánártní kosti šestým místem na mítinku Diamantové ligy v Římě. Výkonem 59,82 metru potvrdila svůj loňský olympijský limit. Druhý český reprezentant v italské metropoli Radek Juška obsadil při premiéře na Diamantové lize osmé místo ve skoku do dálky za výkon 777 cm ze třetí série.

Barbora Špotáková v kvalifikaci na atletickém MS v Pekingu. foto: ČTK/AP

Závod oštěpařek vyhrála Jihoafričanka Sunette Viljoenová výkonem 61,95, kterým o tři centimetry porazila Lotyšku Madaru Palameikaovou. Finálové pokusy podle nových pravidel absolvovaly jen čtyři oštěpařky, Špotáková si tak hodila pouze třikrát.

Další rána do ruských řad. V Londýně dopovalo osm sportovců

O světový rekord v běhu na 5000 metrů se neúspěšně pokusila Almaz Ayanaová z Etiopie. Na krajanku Tiruneš Dibabaovou měla po většinu trati na mezičasech náskok, ale v závěru ztratila a časem 14:12,59 zaostala za maximem o 1,44 sekundy. Zařadila se alespoň na druhé místo historických tabulek před další Etiopanku Meseret Defarovou.

Závod na 400 metrů překážek, z něhož se odhlásila dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová, vyhrála Jamajčanka Janeive Russellová, která o setinu vylepšila nejlepší čas na světě v aktuální sezoně na 53,96 sekundy.

Skvělou letošní formu opět potvrdila jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová. Osmistovku ve svém čtvrtém startu roku opět jasně vyhrála a časem 1:56,64 minuty vyrovnala vlastní nejlepší světový výkon roku.

Autor: