Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Špotáková získala diplom, nyní i nový oštěp a chystá se válcovat soupeřky

Sport

  17:42
TURNOV - VIDEO - Je nejlepší, tak musí mít k dispozici nejlepší materiál. Barbora Špotáková dostala jako první a zatím jediná na světě nový oštěp z kompozitního materiálu. Zatím jen pro sebe. Oštěp pochází z dílny Miklósze Németha, renomovaného maďarského výrobce a olympijského vítěz z Montrealu 1976.

Barbora Špotáková a její nový oštěp. foto: ČTK

Právě s jeho náčiním hodila loni ve Stuttgartu světový rekord. A cena? Více než 30.000 korun. "Je to takové moje koťátko," rozplývala se dnes v Turnově Špotáková. Németh chtěl původně vyrobit oštěp výhradně pro českou olympijskou vítězku.

Pak by s ním ale nemohla házet na mistrovství světa v srpnu v Berlíně, i kdyby skutečně šlo o nejlepší náčiní svého druhu. "Donutili jsme ho, aby ho certifikoval," řekla Špotáková.

Oštěp fialové barvy se žlutým a oranžovým koncem tak má bílou nálepku Mezinárodní atletické federace IAAF. Takovou, která chyběla v roce 1992 na náčiní Jana Železného, když přehodil světový rekord, jenž byl později po protestu Finů zrušen. Na Špotákové oštěpu svítí značka 85 m. "Sama pořádně nevím, proč tam je. Znamená to ale tvrdost, víc už se na ženské oštěpy nedává," vysvětlila atletka.

Oštěp je tím pádem extrémně tvrdý, ne každé vrhačce bude vyhovovat. "Kdysi jsem jeden tvrdý z karbonu dostala od Honzy (Železného) a vůbec mi neseděl, neměla jsem na něj techniku ani sílu. Ale nedám na něj dopustit, mám ho nejradši a nikomu ho nedám. Ale tenhle nový bude dobrý. Je lepší a vůbec se ve vzduchu netřepe," řekla.

Oštěp je certifikovaný, ale může se stát, že s ním v Berlíně Špotáková házet nebude. "Může se to stát. Mám ráda, když na závodech objevím oštěp, který mi sedí, když si ho osahám," vysvětlila. I při světovém rekordu 72,28 metru ve Stuttgartu měla svoje oštěpy, ale nejdál hodila náčiním Němky Lindy Stahlové. Na mítincích může mít svoje vlastní oštěpy, na MS v Berlíně však bude muset sáhnout po erárních, byť budou ze stejných materiálů.

Nejen oštěp se ale Špotákové vyrábí na míru. Firma Nike jí nechala vyrobit už loni speciální tretry na olympijské hry. Tehdy byly bílé. Letošní model je černý, byť se zlatým nápisem Bára a českou vlajkou hned vedle. "Ty v Pekingu se mi moc líbily, teď to jsou takové lakýrky," prohlásila oštěpařka. Ještě v nich ale neházela, neboť v nich nemá hřebíky.

Nový oštěp nebude mít vyhrazené zvláštní místo. Stát bude v rohu kanceláře kouče Rudolfa Černého na Julisce v Praze. Ani přepravovat ho Špotáková nebude nijak výjimečně. Kdysi si totiž koupila odpadní rouru v instalatérství a vzdát se této praktické pomůcky nehodlá.

"V té stoupačce je jim dobře, vejdou se tam tři," usmívala se oštěpařka. I jméno pro náčiní už má. Ale nepoví. Loni pojmenovala oštěpy Barunka a Lukáš, to podle jména svého přítele. "Ale nebyly moc dobré, ani jeden," doplnila. Teď věří, že jí nový oštěp přinese štěstí na mistrovství světa v Berlíně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!