Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sprint dvojic v Novém Městě: Jakš s Razýmem dojeli čtvrtí

Sport

  12:36
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Jediná finálová účast českých běžců na lyžích během víkendových sprintů Světového poháru v Novém Městě na Moravě skončila čtvrtým místem. Dvojice Martin Jakš - Aleš Razým nestačila v týmové soutěži klasickou technikou jen na vítězné Rusko, druhé a třetí místo obsadili Norové. Norky ovládly i ženský závod, český tým vypadl po pádu Evy Vrabcové v semifinále.

Aleš Razým a Martin Jakš v cíli. foto: MAFRA - Petr Lemberk

Razým s Jakšem postoupili do závěrečného souboje deseti dvojic na 6x1,6 km ze čtvrtého místa ve svém semifinále. Z něj naopak neprošli Ondřej Horyna s Dušanem Kožíškem, který v Novém Městě bojoval o nominaci na olympijské hry v Soči. V semifinále byli osmí, celkově šestnáctí, neuspěly ani další dva domácí páry.

Necelých 14 sekund pak dělilo český tým od vítězů Krjukova s Vylegžaninem a stejně propastných dvanáct od pódia. "Ale to už bylo nad moje síly," uznal finišman Razým v televizním rozhovoru.

S konečným výsledkem však byli oba Češi spokojení. "Super," odkýval Razým. "Tady do cíle jsem se vydal z posledních sil. Byl to takový kotel, že to nešlo pustit."

Český tým se až do pátého úseku držel v kontaktu se špičkou závodu, kde tempo udávali Norové. Na nejtěžším kopci tratě však obě norské štafety v závěsu s tou ruskou zabraly a pole potrhaly. A Jakš nestačil. Razýma do poslední bitvy poslal jako šestého s bezmála 9sekundovou ztrátou na vedoucí trio.

"Chtěl jsem předávat líp, ale ten poslední kopec mi nevyšel podle představ," litoval Jakš. "Aleš ale udělal v posledním okruhu neskutečnou práci."

Mít stejný průběh olympijský závod v Soči, Čechům by zacinkala medaile. Každá země totiž může na start postavit jen jednu dvojici. "To by bylo ideální," usmíval se Jakš. "Jenže každý závod je jiný. Letos jsme jeli spolu podruhé a dvakrát jsme se dostali do finále. A tam už se pak může stát cokoliv."

Vrabcová "odkráčela" na louku

Ženám postup do finále unikl i vinou pádu české jedničky Evy Vrabcové. "Tím důvodem byl hlavně můj pád," upřesnila 27letá závodnice. Do jejího karambolu se Vrabcová ve dvojici s Petrou Novákovou pohybovala na třetí čtvrté, tedy postupové pozici.

"Stalo se to mou vlastní blbostí, při odšlapu se mi zasekla lyže a odkráčela jsem až na louku," popisovala Vrabcová. "To se mi naposledy asi před třemi roky. Musím se Pétě omluvit, že jsem jí to pokazila."

Nejrychlejší ženskou dvojicí byl tým Norsko 1 ve složení Fallaová - Östbergová, který o svém triumfu rozhodl až v posledním stoupání na okruhu. O necelé čtyři sekundy zaostaly, druhý tým Ruska dojel na třetím místě.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.