130 let
Usain Bolt.

Usain Bolt. | foto: AFP

Sprinter Bolt si udělal radost a pořídil si Nissan GTR

Sport
  •   14:06
KINGSTON - Nejrychlejší muž planety Usain Bolt má nový rychlý vůz. Poté, co Jamajčan na začátku letošního roku zničil po nehodě na dálnici své BMW M3 a lehce si při tom zranil chodidla, sáhl tentokrát po Nissanu a jeho modelu GTR pro rok 2010.

Světový rekordman na tratích 100 a 200 metrů bude mít opět možnost vůz vyzkoušet na místech k tomu určených. Byl pozván na závodní trať v Doveru, kde mu vůz předá jeden z nejlepších jamajských závodníků Douglas 'Hollywood' Gore. Přítomen bude i další skvělý jamajský sprinter a bývalý světový rekordman Asafa Powell.

Nissan disponuje motorem o síle 485 koňských sil a maximální rychlostí zhruba kolem 310 kilometrů za hodinu. Jeho cena je 110.000 dolarů, tedy asi dva miliony korun.

"Je to velmi univerzální sportovní auto, navíc má pohon všech čtyř kol, takže ho bude mít Bolt víc pod kontrolou," usmíval se Gore. "Je jednodušší ho řídit a ve vysokých rychlostech je bezpečnější," dodal.

Bolt má v rychlých vozech velkou zálibu, při svém letošním pobytu na ostravské Zlaté tretře si vyzkoušel jeden ze sportovních modelů BMW na letišti v Mošnově.

Po jeho nehodě dokonce jamajské ministerstvo dopravy chce trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa získat pro kampaň za bezpečnost na dálnici. V úseku nehody mezi St. Catherine a Clarendonem by měla nést atletovo jméno.

Autor: ČTK