Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Squashista porazil za den sto soupeřů

Sport

  20:09
PRAHA - Bez jediného zaváhání prošel squashista Jan Koukal exhibičním zápasem proti stovce soupeřů. Pětadvacetiletý český hráč číslo jedna si proti sobě do haly na pražském Chodově sezval různorodou společnost, v níž nechyběli politici, profesionální sportovci z jiných odvětví i neznámí amatéři. Koukal všechny soupeře zdolal dokonce o hodinu dříve, než původně plánoval.

Desetinásobný mistr ČR ve squashi Jan Koukal (vpředu) se v rámci akce 1 proti 100 utkal se stovkou soupeřů. foto: René VolfíkČTK

Ačkoli Koukal naběhal 40 kilometrů a spálil bezmála 13.000 kalorií, na kurtu to vypadalo, že se příliš pohybovat nemusí. "Krizi jsem měl před poslední pauzou, trochu mě bolela kyčel a bál jsem se křečí. Masáž to spravila a poslední zápasy byly v pohodě," řekl po posledním zápase Koukal.

Nakonec si ale přidal ještě šest duelů s dalšími zájemci. Počítání celkového skóre provázely zmatky, protože v některých případech Koukal dokonce svým soupeřům chyby odpouštěl. Nakonec byl vyhlášen výsledek stovky oficiálních zápasů 1102:649.

Soupeři kolem něj většinou běhali, zatímco on podle potřeby rozděloval míčky do stran a skutečně zapnul teprve tehdy, když se setkal s nečekaným odporem. Naplno zapnul až v posledních deseti zápasech, v nichž proti němu nastoupili hráči vysokoškolské ligy.

Paradoxně nejvíc se Koukal nadřel v prostřední pasáži, v níž se proti němu střídaly sportovní osobnosti. "Snažil jsem se, aby to byly zajímavé výměny, takže jsem toho naběhal o dost víc, víc jim nahrával, ale snad to za to stálo. Bylo tam dost kamer, prostě to nešlo jinak," dodal se smíchem.

Pozvolné tempo bylo patrné na obránci hokejové Sparty Karlu Pilařovi. Oč úporněji se rozložitý obránce opíral do rakety, o to tvrději vzápětí narážel do zdí kurtu - jako do hokejového mantinelu, jen oběť bodyčeků scházela. "Známe se už dlouho, tak jsme se na začátku hecovali, že ho trefím. No a moc se mi to nepovedlo," řekl  po zápase Pilař, kterého ve čtvrtek čeká další semifinále s Karlovými Vary.

Fotbalisté Žižkova Martin Vozábal (vlevo) a Petr Švancara.
Desetinásobný mistr ČR ve squashi Jan Koukal (vzadu) se v rámci akce 1 proti 100 utkal 25. března v Praze se stovkou soupeřů. Mezi nimi byli i fotbalisté Viktorie Žižkov Martin Vozábal (vlevo) a Petr Švancara.

Každý hráč proti Koukalovi dostal do vínku čtyři body náskoku, k nimž uhrál Pilař další tři. Stejně jako jeho kamarád, házenkář Dukly Petr Brabec, kterému Pilař původně jen přijel dělat doprovod a ke startu se nechal přemluvit až na místě.

Synka zdržela dopingová kontrola
Výsledek 7:11 byl během dne vůbec nejčastějším. Odnesl si ho i záložník fotbalové Viktorie Žižkov Martin Vozábal, to ale nikdo z přítomných ještě netušil, co se stane vzápětí. Na kurt se postavil jeho spoluhráč Petr Švancara a Koukala trápil nejen svými obvyklými vtípky, ale i nečekaně úspěšnou hrou. Nakonec podlehl 10:12, což byl v tu chvíli vůbec nejtěsnější výsledek dne.

"Každým bodem jsem si trochu zvedl sebevědomí, když nám to teď v lize moc nejde. Nakonec z toho byl super výsledek," usmíval se po zápase Švancara. Na kurtu stihl Koukala bránit jako při fotbalové standardní situaci a také se domáhal odpískání penalty. "Musel jsem to zkusit," řekl.

Koukal podle svých slov váží 72 kilogramů, i když vypadá ještě lehčí. Proti většině soupeřů vypadal křehce, ale když se na kurt dostal i skifař Ondřej Synek, výškový i váhový rozdíl se stal téměř komickým. Česká squashová jednička ale dvoumetrového a 105 kilogramů vážícího veslaře zjevně šetřila a povolila mu dokonce čtyři body.

"Kdysi jsem s Honzou chystal squashovou školu, ale od té doby jsem to nehrál. Byl jsem rád, že si pamatuju pravidla," prohlásil Synek. Na kurt se dostal s téměř hodinovým zpožděním, protože jej doma překvapili dopingoví komisaři.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...