Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jankovičová zpátky mezi elitou. Někteří už se nevrátí, ví exkrálovna

B. J. King Cup

  22:00
PRAHA - Moc dobře ví, jak je tenisové štěstí vrtkavé. Tenistka Jelena Jankovičová se na konci roku 2008 chvilku vyhřívala na vrcholu ženského žebříčku. "Tehdy jsem často žertovala, že všechny účty platí můj bekhend," vzpomíná dnes osmadvacetiletá Srbska. O to bolestivější pro ni bylo, když krátké nejkrásnější období kariéry vytsřídalo několik let trvající tápání.

Srbská tenistka Jelena Jankovičová foto: ČTK

Přišla zranění, ztráta sebedůvěry a chyby v kondičním i herním tréninku. Začala hodně posilovat, ale ztrácela kvůli tomu pro její defenzivní hru tak důležitou rychlost a pohyblivost. Navíc často musela poslouchat, že sice byla královnou, ale nevyhrála žádný grandslamový triumf. "Někteří hráči se po velkém pádu už nikdy nevrátí. Ale věděla jsem, že právě díky bekhendu to můžu zvládnout. Trvalo to dlouho, ale povedlo se," usmívá se teď Jankovičová. A po dlouhých pěti letech se zdá, že rodačka z Bělehradu konečně našla cestu zpět mezi elitu.

"Jsem na sebe hrdá. Dokázala jsem udělat ten nejtěžší krok a vrátit se," přiznává. Už na konci minulého roku to s ní vypadalo nadějně. Vyšplhala se až na 22. místo pořadí WTA. Spolu s krajankou Annou Ivanovičovou navíc dotáhla Srbky až do neúspěšného finále Fed Cupu proti českému týmu. Doufala, že na začátku roku 2013 konečně přijde tolik očekávaný zlom. "Jenže v únoru jsem málem vypadla i z první třicítky," vypráví Jankovičová. Proto se tehdy rozhodla znovu změnit trenéra.

Jejím novým koučem se stal starší bratr Marko

Jejím novým koučem se stal starší bratr Marko (34 let). "Začal s tenisem dřív než já. Když mi bylo devět a půl, začala jsem kvůli němu taky hrát. Vždycky jsem chtěla být jako on, ale pak toho nechal a raději šel studovat," vypráví Jankovičová. "Vystřídala jsem už hodně trenérů, ale žádný mi neseděl. S bráchou je to jiné, protože mě dobře zná. Je to moje krev a jsme si velmi blízcí. Ví, co mám a nemám ráda. A vždycky mi bude přát a dělat pro mě to nejlepší," vysvětluje Jankovičová, která bývala zvyklá cestovat po turnajích s matkou.

Jenže rodiče teď chtějí trávit většinu času doma v Srbsku ne na cestách. "Máma chtěla normální a klidný život, nedivím se. Cestování je náročné," dodává Jankovičová.  Teď má u sebe bratra. Hned po jeho angažování stihla vyhrát antukový turnaj v Bogotě, což ji nastartovalo. Momentálně je osmou hráčkou světa, nedávno ji v pekingském finále zastavila až slavná Serena Williamsová a po dvou letech opět zakončí sezonu na Turnaji mistryň. "Abych byla upřímná, tak jsem nečekala, že se Jelena do Istanbulu kvalifikuje. Ale je bývalá světová jednička. Všichni víme, že je to dobrá hráčka. Tenis je plný vzestupů a pádů. Jelena má zvláštní styl, má výborný bekhend a skvěle se hýbe. Zdá se, že je zpátky," říká Češka Petr Kvitová, která v Pekingu prohrála právě s Jankovičovou.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...