Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Srbský basketbalový talent z Nymburka: Už neříkám jen prosím a vole

Sport

  16:30
PRAHA - Přišel v listopadu, aby nahradil zraněného Petra Bendu, a nyní už si příznivci basketbalistů Nymburka neumí tým bez srbské posily představit. Pivot Vladimir Štimac (23), odchovanec kdysi slavné Crvene zvezdy Bělehrad, se zařadil k oporám.

Vladimir Štimac (v bílém) bojuje o míč. foto: ČTK

LN Vaše premiéra v utkání Evropského poháru v Rize byla vítězná. Dobrý start, že?
Navíc byl z mého prvního kontaktu s míčem koš, to muselo dopadnout dobře! (smích) Od té doby jsme něco vyhráli, něco prohráli, ale jsme v nejlepší šestnáctce Evropského poháru, což je důležité.

Rok 2010 v obrazech

LN Jak se cítí Srb po dvou měsících v Česku?
Dobře, čeština je dost podobná. Jen kdyby tu nemluvili tak rychle! Ale už neříkám jen prosím, děkuji a vole jako na začátku, učím se rychle. Se všemi se můžu bavit anglicky, ovšem čeština není k zahození. A Praha není daleko, je to nejhezčí město, jaké jsem kdy viděl.

LN A co herní stránka?
Všechno jde, jak má, jsem spokojený. Nymburk je dobrý klub, což mi je po krátkém letním angažmá v litevském Ventspilsu, pro který jsem byl velká investice, příjemné. O basket se tu stará hodně lidí, snaží se, aby hráči byli v pohodě. Se svojí dívkou Majou bydlím v klubovém bytě v Poděbradech, na tréninky jezdím klubovým autem.

LN Bývalá Jugoslávie bývala vždy považována za nevysychající studnici basketbalových talentů. Platí to pořád?
Určitě, vyrůstá tam spousta dobrých hráčů. Jugoslávská liga byla jednou z nejkvalitnějších v Evropě, teď to samé platí o Jadranské lize. ASrbsko téměř pravidelně vozí medaile z mistrovství světa, byť v září v Turecku skončilo až čtvrté.

Opora pod koši

Přínos 209 cm vysokého srbského pivota Vladimira Štimace činovníci Nymburka oceňují. "Do týmu zapadl hladce, je to velká posila v doskoku. K zápasům má stoprocentní přístup, je tvrdý, nekompromisní, pořád se chce zlepšovat," chválí hráče sportovní ředitel klubu Jiří Zídek. "Odvádí velkou práci pod oběma koši. Zraněného Petra Bendu nahradil, zřejmě budeme uvažovat o prodloužení smlouvy. Benda se uzdravil, ale pod košem přetlak nemáme," míní generální manažer Rudolf Šimeček.

LN Jak tedy vysvětlit, že Nymburk nyní v Jadranské lize poráží i kdysi slavné bělehradské týmy Partizan a Crvenu zvezdu nebo Cibonu Záhřeb?
Jednak tyhle přední kluby v současné krizi prodávají své nejlepší hráče do zahraničí, a Nymburk je rok od roku lepší a lepší.

LN Znáte se s Janem Veselým z Partizanu Bělehrad?
Výborný kluk, poctivý v tréninku. Na svoji výšku neuvěřitelně pohyblivý, je před ním velká kariéra.

LN S Nymburkem jste pořád na cestách - věděl jste, co vás čeká?
Jasně, hrál jsem tu ligu s Crvenou zvezdou. Někdy je těžké složit moje tělo na sedadlo v letadle, ale Nymburk je pro mě výzva.

LN Jak daleko je pro tým další postup v Evropském poháru?
Nemyslím, že příliš, jen se musíme pořádně soustředit. Myslím, že se můžeme dostat vysoko.

LN A jak daleko je pro vás srbská reprezentace?
Konkurence je obrovská, naše hvězdy působí v NHL či předních evropských klubech. Mám zlato z ME kadetů, juniorů i týmů do 21 let, uvidíme, jak to půjde dál.

LN Víte, že díky Nymburku v Jadranské lize jste při historickém kroku českého sportu?
Jo, Nymburk tu ligu hraje prvně.

LN To také, ale ještě nikdy nebyly české sportovní styky s jihoslovanskými zeměmi tak intenzivní.
Tak to mě těší. Čím víc, tím líp!

Letadlem na Balkán a zpět. A znovu

Prakticky se nezastaví. Příčinou je účast sedminásobných basketbalových mistrů republiky z Nymburka v Jadranské lize, v níž jinak hrají pouze týmy ze zemí bývalé Jugoslávie. Za zápasy nalétají tisíce kilometrů, čas tráví v letadlech a na letištích. K tomu přibyla i utkání v Evropské lize ULEB, takže se na českou nejvyšší soutěž hráči zatím dívají jen z povzdálí.

Přesto si činovníci Nymburka program pochvalují. "Je to náročné po finanční i organizační stránce, ale Jadranská liga platí za druhou nejkvalitnější klubovou soutěž v Evropě. Pro hráče je to šance, jak se zlepšit, zřejmý je i přínos pro národní tým," říká generální manažer klubu Rudolf Šimeček.

Sportovní ředitel Jiří Zídek přidává další klady. "Česká liga by nám takové zápasy nenabídla, a Jadranská liga je tahákem i pro diváky. Ještě se nestalo, aby mohli sledovat oficiální zápasy českého klubu s tradičními účastníky Euroligy, což jsou Partizan Bělehrad, Cibona Záhřeb a Olimpija Lublaň," pokyvuje hlavou. Jen do prosince tak Nymburští nalétali dvacet tisíc kilometrů. "Nakonec se ten počet zdvojnásobí," předvídá Zídek.

Vladimir Štimac.

Změnil se i roční rozpočet. "Účast v Jadranské lize včetně letenek nás přišla na deset milionů korun, takže jsme rozpočet museli navýšit z padesáti na šedesát milionů," přibližuje Šimeček. Další lahůdky na obzoru Do české ligy se tým zapojí v závěru února, kdy po jadranském dobrodružství přistoupí k pěti nejlepším celkům po základní části.

Nymburští se ale blýskli v Evropském poháru ULEB, když se vešli do poslední šestnáctky, a jména soupeřů v jedné ze skupin slibují lahůdkové bitvy - už v úterý začne český mistr na palubovce Estudiantes Madrid (Jiří Welsch), poté se rovněž doma i venku utká s Galatasarayem Istanbul (Radovan Rančík) a italskou Casertou.

Nymburší zatím nevědí, zda se Jadranské ligy zúčastní i napříště. "Uvidíme, zda budeme schopni další účast utáhnout," shodují se Šimeček se Zídkem.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč