Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Štafeta se bez Bauera trápila. Byla dvanáctá

Sport

  15:27
SJUSJÖN - České kvarteto běžců na lyžích Jiří Magál, Martin Jakš, Ondřej Horyna a Dušan Kožíšek skončilo v prvním štafetovém závodu sezony ve Sjusjönu dvanácté. Vyhrálo domácí Norsko s finišmanem Petterem Northugem.

ilustrační foto foto: ČTK

Česká štafeta bez nemocného Lukáše Bauera odpadla z vedoucí skupinky už na prvním desetikilometrovém úseku klasickou technikou, po němž Jiří Magál předal Martinu Jakšovi na devátém místě s patnáctisekundovým odstupem. Jakš posunul tým na osmé místo, nicméně na nejlepší ztrácel už téměř půl minuty.

Mimo elitní desítku se české družstvo propadlo na bruslařských úsecích Horyny a Kožíška, jenž finišoval jako dvanáctý z šestnácti štafet, které dokončily. Na vítěze Češi ztratili 1:21,1 minuty.

ČTĚTE TAKÉ

Favorizované Norsko dovedl k triumfu dvojnásobný olympijský vítěz a sedminásobný mistr světa Northug, jenž podle očekávání ovládl spurt osmičlenné skupiny. Druhý skončil tým Norsko III, třetí byli Švédové.

Domácí štafety dominovaly také závodu žen. Elitní kvarteto s finišmankou Marit Björgenovou, vítězkou sobotní volné desítky, porazilo o 26 sekund Norsko II. Třetí skončily s odstupem 39,1 sekundy Finky. České běžkyně ve Sjusjönu, který nahradil původně plánovaný Beitostölen, nestartovaly. Světový pohár pokračuje za týden ve finském Kuusamu.

Autor: