130 let

Německý cyklista Jan Ullrich. | foto: PASCAL GUYOTAFP

Stáj vyhodila favorita Tour kvůli dopingu

Sport
  •   10:49
ŠTRASBURK - Jeden z největších favoritů Tour de France Jan Ullrich se v sobotu nepostaví na start slavného závodu. Německého cyklistu suspendovala jeho stáj T-Mobile kvůli podezření z účasti v dopingovém skandálu ve Španělsku.
Vedení týmu zastavilo činnost i Oscaru Sevillovi a Ullrichovu dlouholetému poradci Rudymu Pevenagovi. "Na základě dokumentů, které jsme obdrželi od vedení Tour, považujeme v této chvíli za nemožné s těmito třemi dále spolupracovat," uvedli zástupci týmu.

Španělské úřady kvůli dopingu vyšetřují 58 profesionálních cyklistů, mezi nimiž je i Ullrich. V jedné madridské laboratoři prý vyšetřovatelé objevili krevní konzervy uschované pro potřeby jezdců a některé nesly označení "Jan" a "Hijo Rudicio". Hijo znamená španělsky syn a Rudicio by podle policie mohl být Ullrichův dlouholetý poradce Rudy Pevenage.

Konzerva s označením "Hijo Rudicio" prý byla použita 1. května těsně před startem Gira d'Italia. Další měla být aplikována podle objevených údajů 20. června, tedy krátce před Tour.

Německý cyklista se však proti těmto tvrzením ohradil a nevyloučil, že se podrobí testům DNA, aby dokázal, že krev není jeho. Chtěl tak učinit až po skončení Tour, ze které ho ale tým nyní nečekaně stáhl.

Do dopingového skandálu je zapleten i další favorit Tour Ivan Basso. Italský cyklista stáje CSC loni skončil druhý za Lancem Armstrongem a letos suverénně vyhrál Giro d'Italia.
Autor: Lidovky.cz